Aktywne Wpisy
freedomseeker +44
Stołówka u Chłopaków na ul. Karolkowej w Warszawie daje piękny przykład patriotyzmu i szacunku dla Bohaterów. 👏👏👏
#warszawa #powstaniewarszawskie #ciekawostki
#patriotyzm
#warszawa #powstaniewarszawskie #ciekawostki
#patriotyzm
Koniorro +158
#remontujzwykopem #heheszki #zonabijealewolnobiega Różowa ostatni cisnęła mnie o nową kabinę prysznicową, bo stara łatała i przeciekała. Patrzyłem za czymś nowoczesnym, niestety wszystko jakieś takie niestabilne i zaraz by się rozleciało. Nie mogłem znaleźć nic ciekawego, wszystko takie cienkie plastikowe dziadostwo albo wszystko ze szkła, czego obawiałbym się przy dzieciach. Wieczorem gdy dzieci usypiały skoczyłem do garażu na piwko, i nagle w moich oczach zrodził się plan
Polityka odstraszania zawiodła, przez jego mizerną bezpłciową reakcje na zbliżającą się inwazje. Jak może prezydent USA, mówić, że wojna atomowa jest niedopuszczalna i nigdy nie może się wydarzyć? Przecież to dla Putina zaproszenie do agresji.
I teraz przez to wszystko, w jak gównianej sytuacji się znaleźliśmy. Z jednej strony Ukraina jest totalnie zniszczona, zdewastowana, zdepopulowana i nie może zgodzić się na żadne Mińskie Porozumienie v2.0, żaden rozejm czy pokój nie wchodzi w grę, bo zginęło >100 tys ukraińskich żołnierzy, 8 milionów ludzi wyjechało z kraju.
Z drugiej strony mamy Putina, który stracił przyjmijmy 2 000 czołgów, 4000 transporterów, w cholerę innego sprzętu, zużył mnóstwo rakiet i zdeptał wizerunek Rosji jako partnera handlowego oraz doprowadził do największych sankcji w historii Rosji.
Obie strony muszą coś ugrać, więc będą bić się do końca, ani Rosji nie zadowoli pozostawienie Donbasu, Ługańska i Krymu w ich rękach, ani Ukrainy nie zadowoli gdyby Rosji zostawić te regiony.
I jak z tego gówna teraz wyjść? Wysyłamy sprzęt Ukrainie, dzięki któremu potencjalnie Rosji nie uda się nic więcej zająć, a być może straci tereny. Tylko, że teraz na skutek tej idiotycznej polityki prowadzonej wcześniej, ryzyko eskalacji nuklearnej jest dużo większe, bo pozwolono Rosji zainwestować absurdalnie dużo, a każdy pokerzysta wie, że jak w puli jest 30 BB, to szansa że ktoś zallinuje jest dużo większa niż jak jest tam 3 BB.
Jak inaczej miałaby się sytuacja, gdyby Biden od razu przedstawił pakiet wojskowego wsparcia Ukrainy, powiedział, że wyślą zachodnie czołgi, rakiety dalekiego zasięgu, a użycie broni atomowej, to wejście USA do tej wojny? Prawdopodobnie, żadnej wojny by nie było.
Byłoby to tak jak zagranie all ina zaraz po ujrzeniu kart i wtedy ludzie potrafią pasować nawet najlepszą rękę w grze.
A teraz? Jeżeli Biden pozwoli zmobilizować Putinowi kolejne 500k żołnierzy, to naprawdę zapisze się w historii jako najgorszy prezydent ever.
#wojna #ukraina
@CzaryMarek: rosja rozpoczyna nową wojnę średnio raz na 10 lat i żadne środki ostraszania nie pomagają. Trzeba być naprawdę naiwnym myśląc że były jakiekolwiek szanse na uniknięcie tej wojny.
@CzaryMarek: Ten ustrój można obalić tylko rękami rosjan. Jak kolejne 500 tysięcy młodych chłopaków zostanie
@qoszmar: Znikoma szansa na to. Rosyjskie społeczeństwo będzie żądać od Putina użycia broni jądrowej w odpowiedzi i tyle.
@CzaryMarek: Gdyby Biden miał jaja to by od razu dał przed atakiem ATACMS, Patrioty i Abramsy sterowane przez Amerykanów. Biden dał jasny sygnał że USA nic nie zrobi.
@fledgeling: Ruscy tracą głównie stary złom (mają znacznie lepsze prototypy) i porwali znacznie więcej dzieci niż ich żołnierzy zginęło. Nie cofnie ich to na długo. 5-10 lat i będą gotowi na następną inwazję.
@Rybak28: Myślę że coraz więcej rosjan zdaje sobie sprawę że to będzie oznaczało zmianę ich kraju w radioaktywną pustynię. Głosy o atomie bardzo ucichły.
@qoszmar: Gdzie to słyszałeś?