Wpis z mikrobloga

@Nooleus: Swoją drogą: i7-2600 ma już dwanaście lat i wciąż odpalisz na nim każdą nową grę... Oczywiście parowanie go z 3070 nie ma żadnego sensu, max pewnie 1050ti, itp. Ale to nie zmienia faktu, że na tym sprzęcie można pograć we wszystko. Teraz porównajcie procesory z 1999 roku (jakieś Pentium 3, itp). Gdzie ten postęp ja się pytam?
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Typowy PCMR ma zapóźniony procek i całkiem niezłą kartę? To nie jest karta dedykowana do tego, ale jednak całkiem mocna i w wielu grach dałby radę w 4k. Zapóźniony procek to inna sprawa, groszowa zresztą przy całym zestawie.
  • Odpowiedz
@Jan_K: czyli albo slaby albo kiepsko dobrany sprzet. wcale nie groszowa sprawa skoro wymieniasz praktycznie wszystko, moze nawet zasilacz. i do tego karta kupiona pewnie w szczycie crypto boomu. sam jade na leciwym sprzecie, i5 4 generacji i gtx 1060, dla odmiany niedlugo bede zmienial platforme ale karte zostawie bo nadal sytuacja jest chora.
  • Odpowiedz
czyli albo slaby albo kiepsko dobrany sprzet.

@krzywy_kanister: Sprowadza się do jednego.

wcale nie groszowa sprawa skoro wymieniasz praktycznie wszystko, moze nawet zasilacz

Jeśli zasilacz daje radę z RTX 3070 i i7-2600K to na pewno da radę z RTX 3070 i np. Ryzenem 5 5600. Jakby się uparł to w 1440p można tę kartę sparować z jakimś Ryzenem 5 5500, czy i5-10400F, koszt 400 zł, płyta podobnie. Do tego wystarczyłoby 16
  • Odpowiedz
Zresztą - zaraz, narzekasz na to, że sprzęt jest dłużej użyteczny?

@Jan_K: Na nic nie narzekam. Stwierdzam interesujący imo fakt :) Powiem więcej: to bardzo dobrze, że sprzęt jest dłużej użyteczny.
  • Odpowiedz
@gacek_w: Pytałeś się gdzie jest postęp. Dla mnie to właśnie pozytywny postęp. Oczywiście faktycznie sprzęt jest dłużej długowieczny, do tego Intel przez długi czas "zamroził" rynek, bo postęp między 2. a 7. generacją procesorów był bardzo niewielki. Ostatnio to znowu ruszyło.

na pewno na premiere, po co tak sie rozpisujesz, moze sprobuj czytac ze zrozumieniem o co mi chodzilo, ze pcmaster race to jeden wielki mem.

@krzywy_kanister: Na pewno nie.
  • Odpowiedz
Pytałeś się gdzie jest postęp. Dla mnie to właśnie pozytywny postęp.

@Jan_K: Jest jeszcze jeden aspekt warty uwagi chyba. Wygląda na to, że druga generacja architektury "core" była przełomowym i ponadczasowym kawałkiem technologii. Te rzeczy widać dopiero po pewnym czasie.... Takie przełomy nie zdarzają się zbyt często. (wcześniej, co przychodzi mi na myśl, to procesory Pentium i 386. Oba oddalone o ładnych kilka lat od siebie).
  • Odpowiedz