@ChwilowaPomaranczka: Żaden sprzęt nie pomoże Ci tak bardzo jak to co za chwilę przeczytasz:
Pierwsza dobra warstwa cebuli tak naprawdę nie jest dobra.
Bierzesz cebulę odcinasz górę, stawiasz odciętym na desce, kroisz na pół przez korzeń i od boku ściągasz pierwszą niewyschniętą warstwę. Całość trwa z 5 sekund.
Nie przejmuj się tym że marnujesz odrobinkę cebuli, po pierwsze jest absurdalnie tania, po drugie i tak najlepiej obierki wrzucić do zamrażarki i
@Mirkosoft: kurde dobry pomysł! Przecież ta 1 warstwa i tak jest zmacana bo cebula ma pęknięcia na tej pomarańczowej warstwie. Dzięki. A co z czosnkiem? Jeszcze większe gówno do obierania. Trik z wrzuceniem do miski i potezasaniem nie działa
@ChwilowaPomaranczka: w sumie to nie obieranie ale może się przyda. Przy obieraniu można cebule na pół przekroić i objerac połówki. Ten patent to dla mnie gamechanger kulinarny :P
Dzięki. A co z czosnkiem? Jeszcze większe gówno do obierania. Trik z wrzuceniem do miski i potezasaniem nie działa
@ChwilowaPomaranczka: Ja najczęściej obieram małym nożem do obierania i dla tych 2-3 ząbków szkoda zachodu sięgać po coś innego. Jeżeli i tak chcesz czosnek rozgnieść na papkę to możesz zgnieść cały ząbek nożem, łupina będzie się trzymać razem i możesz ją wyciągnąć zostawiając środek. Następnie z grubsza posiekać, posypać solą i rozgnieść
Ja najczęściej obieram małym nożem do obierania i dla tych 2-3 ząbków szkoda zachodu sięgać po coś innego.
@Mirkosoft: Taka ciekawostka: ostatnio zauważyłem, że w Selgrosie na dziale warzywnym jest dostępny czosnek obrany, siekany w kostkę i mielony/prasowany, który wychodził taniej niż w czosnek w łupinie. Testuję tę pastę już od
@ChwilowaPomaranczka: Ja czosnek najczęściej obieram tak - bierzesz większy nóż, przykładasz poziomo nóż do ząbka czosnku i walisz mocniej pięścią w nóż (jak młotkiem). Bardzo łatwo potem ściągnąć łupinę.
Bierzesz cebulę odcinasz górę, stawiasz odciętym na desce, kroisz na pół przez korzeń i od boku ściągasz pierwszą niewyschniętą warstwę. Całość trwa z 5 sekund.
Nie przejmuj się tym że marnujesz odrobinkę cebuli, po pierwsze jest absurdalnie tania, po drugie i tak najlepiej obierki wrzucić do zamrażarki i
@Slazgu: właśnie że chłop
@ChwilowaPomaranczka: Ja najczęściej obieram małym nożem do obierania i dla tych 2-3 ząbków szkoda zachodu sięgać po coś innego. Jeżeli i tak chcesz czosnek rozgnieść na papkę to możesz zgnieść cały ząbek nożem, łupina będzie się trzymać razem i możesz ją wyciągnąć zostawiając środek. Następnie z grubsza posiekać, posypać solą i rozgnieść
@ChwilowaPomaranczka:
@Mirkosoft:
Taka ciekawostka: ostatnio zauważyłem, że w Selgrosie na dziale warzywnym jest dostępny czosnek obrany, siekany w kostkę i mielony/prasowany, który wychodził taniej niż w czosnek w łupinie. Testuję tę pastę już od