Wpis z mikrobloga

@kinlej: ostatnie 2 lata to rozpasanie się nie których przedsiębiorców.
W czerwcu 2022r. dostawca papieru do ksero wstrzymał dostawy do #pracbaza z powodu "zerwanych łańcuchów dostaw". Nie wiem jakie ogniwo było zerwane, ale miejsce w którym pracuje ma w promieniu 100km 2 duże zakłady produkujące papier do ksero, btw: do marketów już te łańcuchy były mocniejsze bo półki pełne( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie mam
  • Odpowiedz
Generalnie mam wrażenie, że wielu pod hasłami "zerwane łańcuchy dostaw", "inflacja", "wzrost kosztów surowców", "brak towaru na rynku" ukrywa swojej pazerstwo lub bałagan organizacyjny...

@bdg-bro: Gdzie tam jakiś janusz z wioski dupobsrypopachy by znał takie pojęcia- on wie tylko, że w hurtowni jest drożej albo nie ma, ale usłyszał w TV i teraz podnosi ceny i mówi wyuczoną formułkę...
  • Odpowiedz
@kinlej: a co z 9% 'podatku zdrowotnego'? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Samo to już kilkaset złotych w plecy dla małego przedsiębiorcy - miesiecznie! Prąd od tego roku w taryfie nocnej z 35 groszy na 99 wzrósł. Akurat pracuję w agencji reklamowej i problem z papierem to fakt. Bloczki reklamowe z kwietnia na czerwiec wzrosły o 500 zł xd ta sama specyfikacja i drukarnia. Ceny zmieniały się
  • Odpowiedz
@smallboobslover: w 2022r. faktycznie pojawiło się wiele czynników które spowodowały wzrost cen usług i towarów. Tylko, że już od od 2020r. słyszę ciągle od wzroście ceny robocizny, materiałów, energii itd. A tak naprawdę do połowy 2022r. faktycznym czynnikiem wzrostu cen był wzmożony popyt konsumencki. Od drugiej połowy 2022r. dostrzegam działania polegające na zatrzymaniu wzrostu cen (często przez pozorowanie, bo odbywa się to raczej poprzez zmniejszenie opakowań lub pogorszenie jakości). Dodam,
  • Odpowiedz
@bdg-bro: w zeszłym roku naprawdę brakowało papieru, ale nie pamiętam szczegółów, pogooglaj sobie, bo mnie się nie chce i aż tak mnie to nie interesuje
  • Odpowiedz
@bdg-bro: trzeba dodać zagrywki marketingowe, nie wiem co sobie uwalili sprzedawcy w głowie, ze ujowa dostępność czyni produkt z definicji bardziej premium. Ostatnio miałem tak w komforcie, No trzeba kupować szybko, bo większość podłóg to czas oczekiwania minimum 8 tygodni, wiec trzeba brać to co jest póki jest, i Pan uśmiechnięty. No nie, to znaczy, ze trzeba iść do konkurencji bo nie potraficie logistyki i dostaw ogarnąć. Wojna trwa od
  • Odpowiedz
dostawca papieru do ksero wstrzymał dostawy do #pracbaza z powodu "zerwanych łańcuchów dostaw"

@bdg-bro: wiadomo, że ściemniacze. Przecież każdy przedsiębiorca woli nie sprzedać towaru, nie zarobić i znaleźć sobie wymówkę XDDDD
  • Odpowiedz
@robo_bobo: Bo ewidentną ściemą jest mówienie, że papier z Kwidzyna nie pojedzie np. do Olsztyna z powodu zerwanych łańcuchów dostaw, ale do marketów w Olsztynie już tak( ͡° ͜ʖ ͡°) Rzeczywisty powód to wzrost cen (pewnie z powodu szalejących cen drewna) powyżej cen zakontraktowanych z klientami, czyli to co pisali @Ranger: @smallboobslover:
  • Odpowiedz
@bdg-bro: to samo było w pandemii:
Urząd spóźnia się z wydaniem pozwolenia już dwa miesiące? - pandemia
Zamowienie z Allegro nie przychodzi od 15 dni - pandemia
Na fakturze jest błąd - ksiegowa ma covid a fakture pisac magazynier itd
  • Odpowiedz