Wpis z mikrobloga

Jeszcze raz bo już nic z tego nie rozumiem:
1.Kebab to jest mięso wołowe i tylko wołowe? Jest to nazwa całej potrawy czy tylko tego mięsa co się kręci na tym patyku?

2.Gyros jest tylko drobiowy? Gyros to nazwa mięsa czy całej potrawy? W Greco w menu mają gyros....wieprzowy.No to jak? Gyros może być drobiowy,wieprzowy a nawet wołowy? Jak nasram do pity to będzie gyros gówniany?

3.Już mnie UJ strzela! Są różne pity,knysze i tortille.Knysza to duża bułka,pita mniejsza i okrągła.Oh yeah motherfucker? To dlaczego w "sawara gyros" pita jest....zawijana niczym tortilla? Zamawiasz gyrosa w picie i wygląda to tak samo jak tortilla tylko jest bardziej chrupkie.O co tu chodzi? To pita może mieć różne kształt? Moźe być okrągłą nacinaną bułką,zawijanym plackiem albo mieć kształt #!$%@?? O co tu chodzi?
#kebab
  • 2
@pracze-odrzenskie: jakiekolwiek było pierwotne znaczenie tych słów (oraz jakie mają za granicą nadal) jest bez znaczenia - prawidłowe ich zastosowanie zależy od stopnia świadomości kebabotwórcy i spodziewanej świadomości kebabożercy. Innymi słowy póki nie zamówisz to nie wiesz, albo wiesz jedynie mniej więcej.