Wpis z mikrobloga

Cześć,
dawno temu wypadłem z obiegu jeśli chodzi o #komputery
Kupiłem właśnie używanego laptopa Thinkpad L380 z parametrami, które są identyczne jak mój służbowy HPek
tj:Core(TM) i5-8250U CPU @ 1.60GHz 1.80 GHz
8GB ramu, dysk SSD

Mam tu postawiony nowy system i jestem załamany.
Okienka nie przesuwają się płynnie, nad wszystkim myśli jakiś czas (nawet nad otwarciem głupiego 'ten komputer').
Sterowniki z tego co widzę mam wszystkie zainstalowane. W porównaniu do służbowego kompa, który jest demonem to jest tutaj maskra. Nawet jak teraz piszę ten post to nie zawsze wszystkie literki pojawiają się na bieżąco.
Co mogę tutaj zrobić? Są jakieś programy do przeskanowania czy wszystko jest w porządku, czy mam wszystkie sterowniki? Może to być wina nie wymienianych past etc?
Pomóżcie :(
czarekn - Cześć,
dawno temu wypadłem z obiegu jeśli chodzi o #komputery
Kupiłem wła...

źródło: comment_1672764655aA0hNFz63tmFl4cGhN6846.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@czarekn procesor tutaj to wąskie gardło, możesz wyłączyć w system/ustawienia wydajności bajery graficzne i trochę przyspieszy. Ale te literki zacinające mnie zastanawiają, to nie jest normalne. Zobacz co w tle chodzi w menadżerze zadań l
  • Odpowiedz
  • 0
@m_ba: Ogolnie ja nie oczekiwałbym cudów, ale obok siebie tego służbowego laptopa, który ma identyczny procesor, pełno VPN poinstalowanych, pełno programów w tle zainstalowanych i działa nieporównywalnie lepiej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@m_ba: jakie wąskie gardło chłopie xD jemu się okienka płynnie nie przesuwają na i5-8 co ty gadasz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@czarekn: weź sobie jakiś program do sterowników ściągnij, z doświadczenia w takich przypadkach to często sterowniki grafiki.
  • Odpowiedz
@czarekn: pomijając już wszystkie inne sprawy - z czego to zasilasz i jak testujesz?
W sensie zamula ci i na baterii, i na zasilaczu?
Czy na baterii chodzi ok, a na zasilaczu wchodzi w jakiś ultrakaszaniony tryb?
  • Odpowiedz
@czarekn: Jakieś testy obciążeniowe CPU/GPU czy chłodzenie jest wydolne?
Testy prędkości zapis/odczyt tego SSDka

Sprawdzenie zachowania parametrów pracy w HWinfo podczas benchmarków.
Sprawdzenie aktualizacji sterowników.

No nie wiem, szukaj pan niezgodności sprzętu względem oferowanych parametrów a znajdziesz pan przyczynę.
  • Odpowiedz