Mój brat podczas kontroli drogowej nie chciał wyłączyć silnika. Policjanci wybili szybę i siłą wyciągneli go z auta. Przy okazji brat ma zwichnięty nadgarstek. Czy znacie jakiegoś prawnika z #wroclaw, który zajmuje się sprawami przeciwko przekroczeniu uprawnień przez policjantów?
Mój brat podczas kontroli drogowej nie chciał wyłączyć silnika.
@derton778: A czemu nie chciał go wyłączyć? Brzmi jak niestosowanie się do poleceń policji, więc nie wiem czy tu jest coś do ugrania. Policjant przecież nie będzie prowadzić kontroli z kimś kto ma włączony silnik, bo może zwiać albo co gorsza próbować go przejechać.
@derton778: mieli podstawe - stwarzal pozor ucieczki - jak ci policjant mowi wstań to wstajesz, jak mowi zgaś silnik to #!$%@? gasisz silnik a nie płaczesz na portalu dla przegrywow ze oj policja przekroczyla uprawnienia. A jak ktos im #!$%@? podczas kontroli to "hehe ciamajdy oszukiwali na testach" no do kuwy nendzy ...
@derton778: brzmi jak pytanie do @audyt-obywatelski Napisz coś więcej, co brat przeskrobał, dlaczego doszło do takiej sytuacji i jak się skończyło? Szyba wybita w pozycji zamkniętej wiec można się domyślać że rozmowa nie przebiegała w umiarkowanej atmosferze…
Art. 129. [Uprawnienia policjanta] 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji. 2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do: 1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi, używania pojazdu lub urządzenia wspomagającego ruch;
Policjant przecież nie będzie prowadzić kontroli z kimś kto ma włączony silnik, bo może zwiać albo co gorsza próbować go przejechać.
Nie no nie zawsze :P Kilka lat temu zatrzymała mnie policja jak jechałem ze znajomymi i było z -5C i zapytałem czy mogę zostawić włączony silnik żeby nie było im zimno i powiedział, że mogę (ale zapytałem)
#policja #kiciochpyta
@derton778: A czemu nie chciał go wyłączyć? Brzmi jak niestosowanie się do poleceń policji, więc nie wiem czy tu jest coś do ugrania. Policjant przecież nie będzie prowadzić kontroli z kimś kto ma włączony silnik, bo może zwiać albo co gorsza próbować go przejechać.
@derton778: xDDDDDDDDDDDD
@derton778: xD
Napisz coś więcej, co brat przeskrobał, dlaczego doszło do takiej sytuacji i jak się skończyło?
Szyba wybita w pozycji zamkniętej wiec można się domyślać że rozmowa nie przebiegała w umiarkowanej atmosferze…
Art. 129. [Uprawnienia policjanta]
1.
Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2.
Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
1)
legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi, używania pojazdu lub urządzenia wspomagającego ruch;
Policja nie nadużyła uprawnień - bo
@derton778: play stupid games, win stupid prizes ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
Przecież oni się wybroną, bo nie wykonywał poleceń policjanta podczas kontroli.
Nie no nie zawsze :P Kilka lat temu zatrzymała mnie policja jak jechałem ze znajomymi i było z -5C i zapytałem czy mogę zostawić włączony silnik żeby nie było im zimno i powiedział, że mogę (ale zapytałem)
@derton778:
@derton778: Dobrze ze nie mieszka ma przykład w texasie.