Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Szukam osób POSIADAJĄCYCH szprosy międzyszybowe w oknach. Opinii internetowych mam aż nadto, teraz chciałbym posłuchać tych opartych na doświadczeniu i przedyskutować dwie kwestie.

Otóż myslę nad instalacją takowych w swoim domu. Z prostego względu - pasują do klimatu i ogólnego wystroju w jakim chcę go wykończyć. I tyle.

Wiem, że wpływają one negatywnie na współczynnik przenikania ciepła okien i tego się trochę obawiam. Czy ktoś jest w stanie stwierdzić jak bardzo? Procenty mówią nawet od 10-30 procent, a jak to wygląda w praktyce?

Druga opinia, z jaką się spotykałem, to ‘dzwonienie’ szprosów w niektórych sytuacjach (zależne od temperatury, ciśnienia, nasłonecznienia, ruchu pojazdów). Spotkał się ktoś z czymś takim?

#budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu #budowa #pytanie

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #63b1b9c47b6d682323d710d3
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Przekaż darowiznę
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Szukam osób POSIADAJĄCYCH szprosy m...

źródło: comment_1672598281sbnNwZQ7M2MYEGvDXbbRp5.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Co do temperatury to się nie wypowiem, bo szprosy mamy tylko w wykuszu i tam siłą rzeczy jest zawsze troszkę zimniej, a co do dzwonienia to nigdy nie zauważyłam czegoś takiego, a to stare okna już (ponad 15 lat). Kilka osób z mojej rodziny ma też takie i jedyne narzekanie to takie, że już im się wygląd znudził. Żadnych innych negatywów nie słyszałam, no chyba że ktoś nie miał
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: byłem w zeszłym tygodniu w jednym z salonów wyceniać okna i sam sprzedawca odradzał właśnie przez kwestie termiczne.

Obejściem są szprosy naklejane od zewnątrz ale dochodzi problem ze zbieraniem brudu plus od środka wyglądają kiczowato (widziałem na modelu)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
Ja miałem spory nacisk na szprosy ale po zebraniu opinii od znajomych, wizytach u nich i posłuchaniu przedstawicieli handlowych udało się odwieść od tego pomysłu. Z tego co pamiętam to:
1. Dosyć wysoka cena wychodziła za wszystko
2. Zabierają sporo światła i przestrzeni.
2. Były jakieś ograniczenia dla szprosów międzyszybowych w pakietach 3 szybowych.
3. Przy szprosach metalowych handlowcy wspominali
  • Odpowiedz