Aktywne Wpisy
kryspin_69 +71
Równy rok po przeszczepie włosów u Pana dr Serkana, koszt 3350Euro metodą DHI #zakola #finasteryd #lysienie #przeszczepwlosow

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
badreligion66 +68

źródło: temp_file4672015024740573726
Pobierz
Zrobiłem się lekko paranoiczny na fali doniesień o durnych pomysłach rządu - rozdawaniu kasy a jednocześnie szukaniu oszczędności.
Trafiłem na taki artykuł: wyższe rachunki dla prowadzących JDG w domu.
Niby jedna firma, niby Tauron tak nie chce. Ale z drugiej strony - wiemy jak jest. Można się przywalić do czegoś? To czemu by nie...
W skrócie:
1. Jakaś firma energetyczna dowaliła się do klientów prowadzących JDG w swoich mieszkaniach. Chcą im naliczać wg. taryfy dla firm.
2. Oczywiście wyższe rachunki, bez rządowego "zamrożenia" (w cudzysłów, bo wiadomo - i tak za to zapłacimy tak czy inaczej).
Parę słów o mnie:
1. Jednoosobowa działalność, programista freelancer - mam kilku klientów (duże firmy), trochę też robię dla firm zagranicznych.
2. Pracuję większość czasu z domu, ale czasem z kawiarni, z galerii, wyjazdowo czy gdziekolwiek.
3. Do pracy potrzebuję laptopa + ładowarki i zewn. monitora :D
4. Jestem współwłaścicielem mieszkania, firmę rejestrowałem w mieszkaniu. Mieszkanie i rachunki nie są wrzucane do kosztów działalności. W zasadzie nie mam prawie żadnych kosztów, czasem jak naprawdę potrzebuję jakiś sprzęt to wrzucę, pomniejsza wtedy podatek VAT.
5. Ryczałtowiec, płatnik VAT.
I teraz się zastanawiam: czy to jest moment, żeby np. zmienić miejsce rejestracji firmy na wirtualne biuro? Tam z kolei bywają problemy z kontrolami Urzędu Skarbowego + dowalanie się do płatników VAT. Jak to u Was wygląda?
Wirtualne biuro: bohater czy zbrodniarz?
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
#b2b #jdg #podatki #programista15k
Jak chcą zrobić kontrolę, każde, porządne biuro ma ku temu możliwości
Księgowość Infor
Money.pl
Moim zdaniem takie czepialstwo ze strony US to idiotyzm, ale najwyraźniej takie rzeczy się zdarzają.
Po drugie artykuły są sprzed prawie 3 lat, jest szansa, że świadomość ciemiężyciela podatkowego poszła trochę do przodu.
Po trzecie artykuł dotyczy spółki, a nie jdg, więc i tak jesteś na świeczniku dla fiskusa i nie wymigasz się od odpowiedzialności, gdybyś chciał robić wały na
1. Tak, jestem już zarejestrowanym podatnikiem VAT, także kwestia samej rejestracji mnie nie dotyczy ofkorz. Natomiast w tych źródłach, na które trafiłem widziałem kilka razy, że powoływano się na możliwość wzmożonych kontroli przy używaniu wirtualnego biura. Także pomyślałem, że dotyczy to wszystkich - i nowo rejestrujących i już zarejestrowanych.
2. Tak artykuły są sprzed prawie 3 lat, jest spora szansa, że coś się zmieniło.
3. Spółki
Nie chciałbym użyć zwrotu, że "polecam", natomiast owszem - używam takich usług dla spółki, w której gram ważną rolę. Kwota rzędu 50-60 zł/miesiąc wydaje mi się całkiem znośna - w zasadzie to wyjście
Tak, księgowość ogarnia mi biuro księgowe. To biuro "wirtualne" rozważam tylko ze względu na te dzikie akcje z prądem. Ale może to już "paranoja przedsiębiorcy", zobaczymy.