Wpis z mikrobloga

@Qbiik: Normalnie? Chcesz mi powiedzieć że możemy to porównać do sytuacji ze wsiadam do auta niedaleko dużego skrzyżowania w dużym mieście gdzieś w Azji i ciągle przyśpieszając na pełnej kurtyzanie próbuję przejechać ??? Czymś co budowano kilka lat i kosztuje kilka mld USD ? Oddaję ci 100 zł i poczekamy na odpowiedzi innych uczestników.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Qbiik: Normalnie? Chcesz mi powiedzieć że możemy to porównać do sytuacji ze wsiadam do auta niedaleko dużego skrzyżowania w dużym mieście gdzieś w Azji i ciągle przyśpieszając na pełnej kurtyzanie próbuję przejechać ??? Czymś co budowano kilka lat i kosztuje kilka mld USD ? Oddaję ci 100 zł i poczekamy na odpowiedzi innych uczestników.

@ery78: no nie. Jeśli ma być porównanie tego typu to coś takiego:
-Jest droga
  • Odpowiedz
@ery78:

Jak rakiety które dostarczają łaziki na księżyc przebijają się przez ten rój satelitów bez kolizji?

Tak samo jak skuter wodny daje radę wypłynąć z portu mimo tego ze po oceanie pływa kilkadziesiąt tysięcy
  • Odpowiedz
@ery78 na ziemi jest ponad miliard samochodów jaka jest szansa że rzucając kamieniem w losowe miejsce na ziemi trafisz w samochód? Poza tym od tego służą różne instytucje jak FAA żeby do tego nie doszło
  • Odpowiedz
  • 1
@ery78: dużo złego robią te wizualizacje, które pokazują to w takiej formie jakby te wszystkie elementy zajmowały całą możliwa przestrzeń. W rzeczywistości tak nie jest.
  • Odpowiedz
@ery78: Myślę, że kilku już ci trafnie odpisało. Rozstaw sobie na Ziemi 8 tysięcy samochodów i rowerów, z naciskiem na to drugie (nie kilkadziesiąt tysięcy). Mówimy oczywiście o całej powierzchni Ziemi. Przebicie się przez taką "chmurę" zajmuje rakiecie około kilku minut. Teraz tak: powierzchnia Ziemi to około 510,1 mln km^2. Czyli w danym momencie przypada jeden satelita na 63 tys. km^2. Te obliczenia i tak są pesymistycznego, bo powierzchnia "chmury"
  • Odpowiedz
  • 1
@ery78: ta wizualizacja jest błędna.
Na niej każda satleota wygląda jakby byla wielkości Radomia, a to raczej klocki mające gora pare metrów. Na nornlanym zdjęciu bys ich nawet niw dostrzegł.
Kojarzysz te foty typu ISS na tle slonca czy księżyca?
To one sa robione z odległości jakos 400km i na zakebistych zoomach a i tak ledwo widać kształt.
A tu masz ziemie co ma 12 000km
  • Odpowiedz
@ery78: Jeszcze do tego co ci pisałem - 63 tys. km^2 to obszar większy od powierzchni Litwy. Wyobraź sobie jakie jest prawdopodobieństwo zderzenia z jednym konkretnym samochodem w trakcie kilkuminutowego pobytu w dowolnym miejscu tego obszaru. Fakt, że ów samochód porusza się kilka kilometrów na sekundę, ale zmienia to niewiele
  • Odpowiedz