Aktywne Wpisy

Lewusx +47
Pijcie ze mną kompot MIRUNIE!
Kolejny duży krok w rozwoju.
Od dziś jestem ambasadorem marki - HUMAN PROTECT.
Współpraca
Kolejny duży krok w rozwoju.
Od dziś jestem ambasadorem marki - HUMAN PROTECT.
Współpraca
źródło: B6550447-1140-492D-9A93-2D0A7897BA1C
Pobierz
fervi +69
Ale creepy oglądanie mieszkania. Ogólnie właściciel nie powiadomił osób wynajmujących, że będzie tam oglądanie XD Babki co tam mieszkały nie posprzątały, ale no nie winię ich, ale one poszły jakieś tam przygotowywać się do spania, kąpiele itd. a tu właściciel nas wpuścił i zamiast po prostu przeprosić i przenieść na inny dzień to chodził i pokazywał wszystko, a ja chciałem s--------ć stamtąd XD A jeszcze pod drzwiami kolejka do oglądania.
#nieruchomosci
#nieruchomosci

Tytuł:
Zabić Haniego. Historia Janusza Walusia.Autor:
Michał ZichlarzGatunek:
literatura faktuOcena:
8/10ISBN:
9788376742342Wydawnictwo:
ReplikaLiczba stron:
312Po książkę sięgnąłem po przeczytaniu na wypoku, że mają zwolnić Janusza Walusia. Polskiego emigranta który w 93 roku zabił przywódcę komunistów w RPA- Haniego.
Pomyślałem sobie- co Polak robił w RPA, że został zamachowcem? Wszystkiego się dowiemy z książki, choć prawda nawet według samego Walusia nie jest tak sensacyjna jak się wydaje. Chyba to jest najciekawsze w całej tej historii-wszelkie spekulacje, alternatywne wersje historii, zbijanie kapitału politycznego na śmierci Haniego, wykorzystywanie wygodnych faktów pod z góry założoną teorie.
Książka jest zgrabnie napisana, mimo natłoku nazwisk-szczególnie tych dla nas trudnych-cały czas jesteśmy płynnie prowadzeni przez różne aspekty sprawy.
Walus został już zwolniony z więzienia ale wyjechac z RPA może dopiero w 2024. Mam nadzieje, że uda mu się przeżyć i wtedy już dowiemy się całej prawdy, nie tylko o zamachu ale o życiu w więzieniu, procesu transformacji RPA, kto jego zdaniem odgrywał jakie role i jaka przyszłość czeka ten kraj.
Czy zbrodnia Walusia jest usprawiedliwiona? Książka nie daje gotowych odpowiedzi, samemu trzeba sobie wyrobić opinie. Ja czyn Walusia rozumiem, Hani był niebezpiecznym człowiekiem, a sam walus nie zrobił tego pobudek finansowych czy rasistowskich. Czy RPA nam tym skorzystało? Nigdy się nie dowiemy.
#bookmeter #literaturafaktubookmeter
źródło: comment_1672336601yrbPOM4HXjvqtl9VTz5n4z.jpg
Pobierz@kanciak12: xD