Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#ksiazki #harrypotter Czy książka Harry Potter nie będzie za trudna lub zbyt męcząca dla dziecka w wieku 8lat? Młody kuzynki podobno chce książkę ale stara mówi, że nie ogarnie. Chociaż sama nie czytała xD
Dlatego pytam czytających. Młody będzie czerpał przyjemność z tego?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Litosciwy_Dyktator: nie wydaje mi się, aby była zbyt męcząca. To dość lekka lektura, szczególnie pierwsze części. Córce co prawda my czytaliśmy, a nie ona sama, ale słuchała w skupieniu, aż do 6 części, w każdym razie chyba na tej teraz jesteśmy. Pytanie tylko na ile płynnie czyta ten ośmiolatek, jeśli zdarza mu się składać litery w sylaby czy po prostu czytać literując to może nadmiar tekstu może być nużący. Więc
  • Odpowiedz
  • 3
@Litosciwy_Dyktator: a rozbieżność w różnych dziedzinach może być ogromna, więc np. w czytaniu ktoś może wyprzedzać znacząco swoich rówieśników lub też odstawać (i każdy z tych poziomów będzie "normalny" na typ etapie rozwoju).
  • Odpowiedz
@Litosciwy_Dyktator: dostałam tę książkę na 9 urodziny i przeczytałam chyba w tydzień, więc to bardzo mocno zależy od dziecka. Jeśli dzieciak ogólnie czyta i dobrze sobie z tym radzi, to historia z 2 pierwszych części będzie dla niego dość zrozumiała.
  • Odpowiedz
@Litosciwy_Dyktator: nie powinny być, ale to zależy od dziecka. Ja czytałem kryminały (może niekoniecznie dorosłe). Dzieci wbrew pozorom nie są aż tak głupie jak dorosłym się wydaje, trzeba im tylko zaufać. I z książkami jest o tyle dobrze, że najwyżej sięgnie później jak trochę dorośnie, a teraz tylko odbije się bo go po prostu książka znudzi jeżeli nie będzie rozumieć.

Ale HP to jest takie mistrzostwo, że wciąga praktycznie każdego.
  • Odpowiedz
@Litosciwy_Dyktator:
Ja bym jednak sugerował czytać w wieku w którym był Harry w 1 części - 11 lat. Wyobraźnia pracuje jak pralka, bo zaczynasz się zastanawiać, że może i taki świat jest i u nas ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Generalnie właśnie przez tą książkę zacząłem czytać książki w ogóle, identyfikacja z Harrym z racji podobnego wieku daje topiony frajdy.
  • Odpowiedz
  • 0
@shalisek: hah, to ja moich wprowadzałem w arkana poprzez takie typowe dla dzieci książeczki w klimatach Cthulhu. Niestety tłumaczenie tekstów w takim wydaniu C jak Cthulhu jest tragiczne... Chyba, że w oryginale jest tak samo źle, więc to winna słabego tekstu. Ale i tak im się podobało.
  • Odpowiedz
  • 0
@shalisek: ale to książeczka pisana momentami wierszem czy niby wierszem o Loverafcie i Mitach. ;-)
Polecam dla Młodego w tematyce Cthulhu książki, gdzie podejmujesz decyzję i później czytasz dalszą część historii przeskakując we wskazane fragmenty tekstu. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz