Wpis z mikrobloga

@subiel ponieważ nie dotyka swoim całym obwodem patelni przez co zatrzymuje soki w środku a to powoduje, że mięso jest bardziej soczyste i w dodatku ładnie przyrumienione, poza tym na takiej patelni mięso smaży (grilluje) się nie za długo. A po zdjęciu z patelni polecam odczekać kilka minut żeby mięso "odpoczęło", wtedy jest jeszcze lepsze.
  • Odpowiedz
@Pifpafpaf: co ma dotykanie obwodem (pewnie chodziło ci o powierzchnie) do soczystości i zatrzymywania soków w smażonego mięsa? jeśli faktycznie wierzysz, że w mięsie pływa luzem jakiś mięsny kompot który odparowywuje podczas smażenia, to polecam gotowanie niskotemperaturowe i póżniejszą obróbkę na patelni dla smaku i estetyki.

ponadto na takiej patelni mięso smaży (grilluje) się dłużej niż na zwykłej patelni, bo nie wymieniasz tak temperatury pomiędzy powierzchnią patelni a tym co
  • Odpowiedz