Cześć, mam tego bonsaia od ponad roku, podlewam średnio 2 razy w tygodniu ale dzisiaj odpadły od niego 3 gałązki i u nasady pień jest ciemniejszy i miękki w dotyku. Fakt ze ma mało słońca, mieszkanie od północy i stoi w środku pokoju. Poradzicie czy da się to jakoś uratować? #bonsai #rosliny
"Na dnie doniczki koniecznie musi być warstwa drenażu. Nie powinniśmy doprowadzać do tego, aby grubosz miał stale wilgotno, dlatego podlewamy go obficie, ale rzadko – dopiero gdy podłoże, w którym rośnie dobrze przeschnie."
@gralusek: ja pie*dolę ( ͡°ʖ̯͡°) Smutno to wygląda, przesadź go do normalnej doniczki z normalną ziemią i zapomnij, że to bonsai. Uratuj roślinkę po prostu.
@gralusek: daj mu lampę do roślin i postaw w skrzynce z weneckich luster. Będziesz widział jak rośnie a jednocześnie roślina będzie miała światło. To jest największy problem dla roślin w mieszkaniach. Po prostu panuje w nich półmrok i nie mają jak fotosyntezować.
To jest mój, podlewam raz na miesiąc, wiosną przesadziłem do o wiele większej doniczki. Nie trzymałbym go na środku pokoju. Zimuję go teraz na oknie na południowym wschodzie. Na wiosnę przycinka.
@Hitsu: nigdy specjalnie ręki do roślin nie miałem ale teraz to aż mi wstyd. Przesadzę go do większej doniczki z nadzieja uratowani większych roślin ale przestawić go nie mam gdzie, parapety zajęte innymi roślinkami + podlewanie raz a dobrze. Dzięki wszystkim za rady :)
#bonsai #rosliny
@gralusek: nie obraz sie ale to drzewko to jedna ze smutniejszych rzeczy jakie dzisiaj widzialem, a bylem dzis w Lodzi.
"Na dnie doniczki koniecznie musi być warstwa drenażu. Nie powinniśmy doprowadzać do tego, aby grubosz miał stale wilgotno, dlatego podlewamy go obficie, ale rzadko – dopiero gdy podłoże, w którym rośnie dobrze przeschnie."
Podlewałbym raz na 2 tygodnie, jak nie
Smutno to wygląda, przesadź go do normalnej doniczki z normalną ziemią i zapomnij, że to bonsai. Uratuj roślinkę po prostu.
Przesadzę go do większej doniczki z nadzieja uratowani większych roślin ale przestawić go nie mam gdzie, parapety zajęte innymi roślinkami + podlewanie raz a dobrze.
Dzięki wszystkim za rady :)
Przy gruboszu to nawet liść w wodzie wypuszcza korzenie. Tutaj świeża moja sadzonka z liścia :)
Po pierwsze moim zdaniem nie nadaje się to na drzewko bonsai a jak już to nie powinno się mu ucinać dokładnie wszystkiego...
Po drugie ta roślina magazynuje wodę i powoli ją wytraca, podlewanie raz na miesiąc powinno starczyć
Po trzecie ta roślinka powinna obecnie zimować, czyli w ogóle nie powinno się jej podlewać do marca