Wpis z mikrobloga

#pracbaza #prawo #najem #najemca
Hej! Niedługo podpiszę umowę o pracę w Krakowie a pochodzę z innej miejscowości. Chciałbym założyć sobie Krakowską kartę mieszkańca.
Obecnie najmuje mieszkanie w Krakowie 2 lata temu podpisałem umowę do końca roku 2022 (dokładnie do jutra) a umowę o pracę podpisuje za 2 tygodnie

Moje pytanie:
Czy konieczne jest mieć tą umowę przedłużoną na papierze czy nie muszę prosić o przedłużenie umowy, czy urząd skarbowy się nie przywali do tego że mieszkam bez umowy?
( O przedłużenie umowy / nową umowę się nie wiem czy upominać bo myślę że wynajmujący będzie chciał większy hajs/ wynajmie komuś innemu za więcej)
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciexss10: umowa na papierze jest o tyle dobra że cię nie wywalą z dnia na dzień ale skarbówki nie interesuje gdzie mieszkasz i na jakiej podstawie. Nie wiem za to czy miasto nie będzie chciało umowy, musiałbys przejrzeć regulamin karty miejskiej
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg
Dzięki za odpowiedź :D , ale co do skarbówki to też się zastanawiałem czy jako najemca jestem odpowiedzialny za to żeby podatki byli odprowadzane przez wynajmującego? Ja po prostu daje mu w gotówce i nie wiem co on z tym robi.

Wystarczy potwierdzenie że rozliczam PIT w Krakowie
żeby uzyskać tą kartę
  • Odpowiedz