Wpis z mikrobloga

Jako że jedzenie jest coraz drozsze to podam przepis na pyszne, tanie i sycące danie kuchni brazylijskiej. Gotuje przy pomocy szybkowaru. Ilość na 5 dni

fasola z ryżem

składniki
-500 g fasola sucha czarna/pinto od biedy czerwona, broń Boże biała. Do kupienia w auchanie za 10 zł za kg wiec sie nie martwcie. Jezeli nie ma są jeszcze w puszce. Fasole trzeba moczyc przez 24 godziny
- 2 cebule
- 100- 200 g boczku ( jak kto woli)
-ryż
- kiełbasa podwawelka 200 g ( albo więcej)
- sól
- jak jesteś bogaty farofa ( skrobia z manioka, bardzo dobra)
- 500 ml gorącej wody+ woda do ryżu

0. Ugotuj ryż
1. Daj całą fasole do szybkowaru, zalej wrząrkiem i posól jak uważasz ( pamietaj ze kielbasa i boczek mogą być słone)
2. Podsmarz boczek i kieplase aż sie zarumienią po czym odstaw na bok
3. Na tej samej patelni podsmaż cebule aż się zarumieni po czym z powrotem dodaj kiełbase i boczek oraz jeszcze chwile smaż i mieszaj
4. Wrzuć zawartość patelni do fasoli, przemieszaj i zamknij szybkowar
5. Gotuj w trybie ,,mięso". Gdy szybkowar zacznie gwiznać zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut
6. po 10 minutach zdejmij pokrywę, pomieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut aby woda wyparowała
7 na talerz daj ryż i ma to nałóż fasole, dobrze smakuje z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem. Jezeli masz farofe daj na wieszch talerza.
8. Reszte schowaj do pojemnikow i daj do zamrazalki, smaczego

#brazylia #gotujzwykopem #kuchnia #przepisy #kuchniabrazylijska
P.....l - Jako że jedzenie jest coraz drozsze to podam przepis na pyszne, tanie i syc...

źródło: comment_16708512849rX2wWqRNs9zumT3sM4THO.jpg

Pobierz
  • 2