Aktywne Wpisy

andbatros +77
Viado +81
Serio nie ma ważniejszych tematów niż in vitro? Gospodarka upada, kryzys na granicy z ukrainą a tymczasem dla lewactwa jak zwykle najważniejsze są sprawy związane z ruchaniem
#sejm #bekazlewactwa #konfederacja #polityka
#sejm #bekazlewactwa #konfederacja #polityka
Nie wiem czy widzieliście https://www.youtube.com/watch?v=yYq-WiQW7hU gość mówi o tym że lodówka powoduje że zakwas zmienia się w gówno i jest do wyrzucenia. Trochę to przeczy wszystkim rzeczom jakie w życiu przeczytałem na temat zakwasu i mikrobiologii :D. Ktoś z was widział i ma przemyślenia na ten temat? Może faktycznie mylę się trzymając zakwas w lodówce?
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzwykopem
Chronologicznie:
1. Jak nie pięć chleba w domu
2. Zakwas 4 fazy
3. Zakwas suszenie
1. Tłumaczenie ludziom że piekarnie produkują zakwas w jeden dany sposób i taki jest tylko prawidłowy bo inaczej by tego piekarnie nie robiły...
2. Mówienie ludziom że zakwas składa się z jednego szczepu bakterii, które można kupić tylko w jednej firmie ale On nie powie jakiej
4. L. sanfranciscensis jedyne bakterie. Smieszne tylko że to akurat szczep z którego słynie San Francisco :D
5. "Nasze babcie nie trzymały
A co do tego co napisałeś to nie do końca tak mówił jak piszesz.
1. Na czym pieką piekarnie tłumaczył w tym filmie KLIK to akurat byłem w stanie zweryfikować - koleżanka pracuje w jednej piekarni i potwierdziła. OCZYWIŚCIE nie wyrzucamy wszystkich piekarni do jednego worka, bo gość sam mówi żeby szukać małych
To pieczenie na miksach. Z całym szacunkiem ale ten eksperyment jest mega dziwny. Nie dość że tego nie upiekł i nie pokazał że rzeczywiście z tego coś wychodzi to jeszcze do swojej próbki kontrolnej więcej wody nie dolewał ;). W komentarzach jakaś babka się też wypowiadała że do miksów bezglutenowych dodaje się celuloze bo chorzy na celiakię
Nie wiem dlaczego @WujekWacek Cię to tak ubodło i dlaczego uważasz, że ten eksperyment jest dziwny. Na temat pieczywa bezglutenowego nie będę się wypowiadał, bo nie mam wiedzy ale pierwszy wynik z googla: mix piekarski -> KLIK
Składniki: skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza,
Nie jestem naukowcem ale w Internecie trafiłem na wyniki badań, które mówiły o tym, iż idealna temperatura dla rozmnażania lactobacillus sanfranciscensis to 35st.
W lodówce "mamy" ok 4st - jeden ma mniej, drugi ma więcej, nie powinno być powyżej 5st. Nawet jeżeli, ktoś prowadzi swój kwas w niższych temperaturach od 35st, następnie wkładając go do lodówki,