Wpis z mikrobloga

@RedveKoronny: łatwo się nauczyć, ale potem ciężko się pisze, bo nie ma tej siły abstrakcji co Rust czy Scala. Fajne jest to że szybko kompiluje i produkuje natywne binarki, ale jeśli chodzi o ekspresywność i błędogenność, to język gdzieś na poziomie Javy 1.5 (a do niedawna zanim dodano genericsy 1.4).
  • Odpowiedz
@hetero_sapiens: ocenianie języka na podstawie składni bardzo słabe jest. Składnia to jedna z tych rzeczy, ktoś jest bardzo subiektywna i do których człowiek się przyzwyczaja bardzo szybko. Mnie też składnia Golang się nie podoba ale pewnie bym się przyzwyczaił. Natomiast mnie brakuje w nim pewnych kluczowych mechanizmów np. sum types albo RAII, co moim zdaniem mocno uderza w produktywność.
  • Odpowiedz
ocenianie języka na podstawie składni bardzo słabe jest

@Krolik: jak twój kod ogranicza się do prostych funkcjonalności to syntax nie ma znaczenia bo pętli i instrukcji warunkowych łatwo się nauczyć, ale kiepski syntax ogranicza też rozwój języka jako narzędzia
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: Gdyby to była zaleta to nikt by nie używał wspomnianych przeze mnie funkcjonalności, nie wyobrażam sobie utrzymywać i rozwijać kodu w tak pisanej aplikacji. Takie podejście może jest neutralne w małych aplikacjach, ale na pewno nie jest dobre.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@hetero_sapiens: Są generyki już ponad pół roku.

Golang jest bardzo minimalistyczny (aż do przesady), ale moim zdaniem to jedna z jego dużych zalet. Nie jest to język do wszystkiego i dla wszystkich, ale uwierz mi, że da się przyzwyczaić i pisać w nim bardzo czytelny, szybki i bezpieczny kod. Zbędnego kodu bardziej bym się doszukiwał w error handlingu, ale mam nadzieję, że wraz z Go 2 to się zmieni.

Z
  • Odpowiedz
@hetero_sapiens: brak typow generycznych to po pierwsze nieprawda, po drugie to nie syntax. Przeciążanie funkcji to też nie syntax, ale generalnie jest uważane za szkodliwe, większość nowych języków nie ma przeciążania funkcji. Po co jeśli można użyć innych nazw i jest czytelniej?
  • Odpowiedz
Golang jest bardzo minimalistyczny (aż do przesady), ale moim zdaniem to jedna z jego dużych zalet.

@MiXereg: I ktos kto tego nie rozumie zawsze sie odbije negatywne od tego jezyka.

Pracuje u klienta ktory ma wszystko w golangu. Jako ze glownie zajmuje sie system engineering i rozwijaniem chmury finansowej a nie logika biznesowa to ten jezyk idealnie sie wpasowywuje w wymagania system
  • Odpowiedz
@r00ti: Pisalem kod ktory wyladowal na produkcji w 7+ roznych ekosystemach (jezyk, tooling). .NET C# to tylko narzedzie nawet jak z niego korzystalem to moja wartosc i exp glownie sa w obszarze:
- generowanie value z technologii
- systemy rozproszone/system design
- sre
- cloud native/multi cloud
  • Odpowiedz