Wpis z mikrobloga

Naszła mnie refleksja na temat Czesława Michniewicza.

Został on selekcjonerem 31 stycznia tego roku po Sousie (przeciwieństwie do aktualnego selekcjonera grał ofensywnie, ale nie potrafił wyjść z grupy na Euro), na miesiąc przed barażami kwalifikacji.

Jego zadaniem było awansować na mundial. Zrobił to.

Kolejnym zadaniem było awansować z grupy na mistrzostwach świata. Też to zrobił.

Nie gramy porywającej gry, ale nasza reprezentacja pod wodzą Michniewicza wykonuje kolejne zadania. Nie traci wiele bramek, podobnie jak reprezentacja Nawałki. Tylko u Nawałki strzelaliśmy gole.

Zastanawiam się czy tak defensywny styl gry jest powodem, że Michniewicz nie miał odpowiednio dużo czasu na przygotowanie czegoś więcej i podszedł do powierzonego zadania pragmatycznie, czy ofensywnie nie będziemy grać w ogóle.

#mundial #reprezentacja #mistrzostwaswiata2022 #michniewicz
Pobierz
źródło: comment_1669885728TSo3qnFuvqNDlvMxuTs6NT.jpg
  • 19
Zastanawiam się czy tak defensywny styl gry jest powodem, że Michniewicz nie miał odpowiednio dużo czasu na przygotowanie czegoś więcej i podszedł do powierzonego zadania pragmatycznie, czy ofensywnie nie będziemy grać w ogóle.

@27PHO1e2NIX2021: Nie, po prostu drużyny Michniewicza tak grają. Nie bez powodu od lat jest do niego przyczepiona łatka polskiego Mourinho.
@mutozostaw: tak, tylko Michniewicz i kadra grała dla awansu. Mogli grać jak za Sousy, a nie awansować. Dla mnie awans jest lepszy niż ładna gra bez rezultatów.

@Truptutupta: jak uszkodził reprezentacje? Nie gramy ofensywnie, jak za przedniego selekcjonera, ale za Nawałki (kiedy graliśmy najlepszy futbol od kiedy ja pamiętam) też nie graliśmy super ofensywnie. Pod względem defensywy zrobiliśmy progres.

Mnie też boli, że z przodu nic nie gramy, ale może
@27PHO1e2NIX2021 od samego początku chłop ma ciężary z opinią publiczną, a zadania jednak wykonuje.
Ja bym się nie czepiał, w rzeczywistości on tu jest pół roku, ma ekipę jaką ma.
Myślę, że zacznie grać ofensywniej w nadchodzących eliminacjach i złapią kilka automatyzmów z 2 powodów:
1. Stara gwardia spowalniająca grę pójdzie już na zasłużoną emeryturę. Myślę o Krychowiaku, Gliku itd.
2. Potencjał przeciwników nie pozwoli na konterki i murarkę.
@Alexosz: słuszna uwaga

@mutozostaw: Ta nie byłem nigdy na żadnym meczu, przecież to widać po wpisie (ʘʘ)

@asdfiksowy: Nie pisałem tego wpisu w celu bronienia reprezentacji, bo ofensywy nie mamy. A mecze wygrywa ten kto więcej strzeli bramek. Jednak z drugiej strony mamy wyniki. Za mojego życia i pewnie większości wykopków pierwszy raz awansowaliśmy z grupy na MŚ. Uważam to za sukces, tylko zastanawiam się
@emilio-cosso: Tak, ale trzeba coś dodać w ataku, a nie tylko 4 próby ataku w całym meczu z Argentyną. Kreując sobie znikomą liczbę prób dla strzelenia bramki trzeba być bardzo skutecznym. A Polska bardzo mało atakuje.
Defensywny styl nie oznacza, że nie nie gramy nic do przodu. A mi brakuje w tej kadrze umiejętności gry z kontry. Wczoraj najbardziej bolało po oczach, że albo nie było komu grać do przodu po