Wpis z mikrobloga

Wniosłem sprzeciw do e sądu , jako niby dłużnik, chociaż dług jest bezzasadny ale nie o tym Teraz. W dniu dzisiejszym był ostatni dzień na wniesienie sprzeciwu, oczywiście wysłałem sprzeciw poczta, tylko chciałbym zapytać jak to teraz jest jeśli mam 14 dni na wniesienie sprzeciwu a jeśli nie wniosę to wyrok się uprawomocni, czyli jak wysłałem 14 dnia sąd czeka jeszcze jakis czas na ewentualna korespondencje ze sprzeciwem by wyrok był prawomocny, czy komornik wlecieć może od razu np jutro i muszę się tłumaczyć potem i odkręcać ? Bo podejrzewam ze mimo wysyłki priorytetem, to pewnie dojdzie za pare dni plus jeszcze pare dni zanim ktoś to ruszy. #prawo #esad #komornik #sadownictwo
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@calkowitybrakrozumu: jeśli nadałeś sprzeciw we wspomnianym, czternastodniowym terminie, listem poleconym na poczcie polskiej (obojętnie czy ekonomiczny czy priorytet), to wniosłeś sprzeciw w terminie. tak, sąd zawsze robi sobie "zapas" czasu na doręczenie poczty (moim zdaniem jest to ok. 3 tygodni) zanim podejmie jakąkolwiek dalszą decyzję procesową.

w uproszczeniu - nie musisz się tym martwić, wszystko powinno być ok.
  • Odpowiedz