Wpis z mikrobloga

Szczęsny opowiadający, że nie jesteśmy narodem który potrafi grać od tyłu chyba po raz kolejny żartuje na tylko znanym sobie poziomie. Można biadolić o braku szkolenia w Polsce, ale przecież WIĘKSZOŚĆ piłkarzy która zagrała z Meksykiem to zawodnicy, który nie przeszli całego procesu od juniora do seniora tylko w Polsce.

Szczęsny - wychowanek Legii i Arsenalu
Glik - zaczynał w Polsce, ale przecież jako junior dwa lata terminował w Hiszpanii (w tym rok był w Realu Madryt C), a od 22 roku życia gra poza Polską
Cash - wychowany w UK
Zalewski - wychowany we Włoszech
Kiwior - od 16 roku poza Polską, szkółka Anderlechtu, a teraz Włochy
Krychowiak - początki w Polsce, ale od 16 roku życia grał we Francji
Zieliński - podobno historia jak Krychowiak i Kiwior

Bielik - debiutował w Legii, ale szybko został skaptowany przez Arsenal, podobnie jak Milik który błysnął w Górniku u Nawałki i zaczął swoją przygodę z zagraniczną piłką jako nastolatek. Szymański jako 20 latek poszedł do Rosji, a w podobnym wieku odszedł Kamiński do Niemiec.

To nie są czasy gdy 29-letni Żurawski przechodził do Celticu, a nasi obrońcy poważnego rywala widzieli raz w sezonie, kiedy w eliminacjach do LM trafiali na Inter, czy Real Madryt. Nie mam pojęcia co im wkłada Michniewicz do łbów, ale niech przestanie.

#pilkanozna #mundial #reprezentacja #mecz #buldupy
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@apaczessi: Wszystko się zgadza z wyjątkiem Krychowiaka czy Glika. To są typowi piłkarze, drwale. Bez techniki użytkowej i umiejętności rozegrania piłki. W dodatku unikający gry i mający za małe cohones żeby zaryzykować z rozegraniem, lub po prostu są świadomi, że tego nie potrafi i wolą nie ryzykować. Akurat im wyjazd za granicę za młodu w niczym nie pomógł.
  • Odpowiedz
@iksboks: Zgoda z brakiem odwagi. Krychowiak potrafił się przecież obrazić na Emery'ego w PSG, kiedy trener go poprosił żeby zaangażował się w rozgrywanie, a on przecież tego nie potrafi.
Chciałem bardziej zwrócić uwagę na pojawiające się argumenty, jak to szkolenie u nas jest beznadziejne i dlatego gramy tak jak gramy. Pewnie jest beznadziejne, ale sporo zawodników w reprezentacji potrafiło doświadczyć "Zachodu" jeszcze jako dzieciaki więc niech nie mówią o jakichś
  • Odpowiedz
@apaczessi: no ja już od kilku dni apeluje o to, by ludzie się obudzili i przestali #!$%@?ć te kocopoły, że Lewandowski czy Zieliński nie mają z kim grać. ci goście niekiedy nawet od kilkunastu lat grają już za granicą, w dobrych ligach, w solidnych zespołach. skoro tam potrafią się dostosować i dobrze podać piłkę (inaczej nikt by im nie dał nawet kilku minut w klubach, w jakich grają), by bardziej
  • Odpowiedz
@bezbekpol: Ja jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że takie pierdoły opowiada Michniewicz, ale piłkarze powtarzający jego narrację są żenujący. Polscy zawodnicy są co raz szybciej ściągani przez zachodnie kluby i na dzisiaj Lewandowscy odchodzący z Ekstraklasy dopiero w wieku 22 lat to jest i będzie rzadkość. Najwidoczniej Anderlecht, Arsenal i Roma źle szkolą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz