Wpis z mikrobloga

bede robił w ogrodzie kraweznik oddzielający trawnik od rabaty kamiennej.
Znalazłem w internecie grafikę, jak poniżej.

Co o tym myślicie? Czy tak solidne przygotowanie jest potrzebne, żeby stało to dosyć stabilnie? Mam wąskie krawezniki, ok 5 cm. nikt nie będzie po tym chodził.
Myślałem, żeby wrzucić to w glebe bez żadnej podsypki i napackąć zaprawą pomiędzy kolejnymi kraweznikami.

Robię to ze starych krawezników, które po latach poprzemieszczały się. nie trzymają linii prostej. były robione bez niczego, bez zadnego cementu nawet. nie ja to robiłem.

#ogrodnictwo #budownictwo
bgjm - bede robił w ogrodzie kraweznik oddzielający trawnik od rabaty kamiennej.
Zna...

źródło: comment_1669367519fveBpL0nV8oso86oygRf7Y.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bgjm podbudowę jakąś dać musisz, ale na rycinie to może chodzić o przejście kostka-trawa dla kostki podjazdowej. Wtedy ruchy samochodu mogą ją mocno suwać i opaska by się przestawiała.
  • Odpowiedz
@rozowatoxa: @Dzienpachniejakpoczatek: @pietryna123: @emilio-cosso: @10minuteman: tak to panowie wygląda. Pod tarasem wysypany jest żwir. Chcę to oddzielić od trawnika. Nikt tu autem nie będzie jeździł ani skakał po tym. Nie będzie przeciążeń.

Na zdjęciu widoczne są krawężniki. Chcę je wstawić do góry nogami. Tak żeby zaokrąglona strona była do dołu.

Mam tez kostkę granitowa ale ona jest chyba klasy C, bo jakieś
bgjm - @rozowatoxa: @Dzienpachniejakpoczatek: @pietryna123: @emilio-cosso: @10minutem...

źródło: comment_1669371717q2xM71huc5xeEUY8J8noRO.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@bgjm: Wg mnie nie uzyskasz korzyści przy koszeniu. Tzn. albo wysoko i wtedy podkaszarką po prostu jedziesz "po murze", albo równo z glebą, żeby nożem kosiarki nie walnąć (ja tak skrzywiłem wał kiedyś...). Ale wtedy przy tak cienkim elemencie jak krawężnik i tak może podnosić kamyki jak zajedziesz kołem.
Połóż je lepiej na płasko, na ubitym piasku z cementem. Wtedy normalnie wjedziesz na to kołem kosiarki i ładnie ci trawę
  • Odpowiedz