Aktywne Wpisy

Antidotum119 +311
luty 2022 - najtańsza #dacia sandero 40 900 zł.
marzec 2023 - najtańsza #dacia sandero 62 900zł
nieco ponad rok temu odbierałem swoją dacię sandero w #lpg i prawie w najwyższym wyposażeniu (brak alufelg i nawigacji) za 60 700 zł.
dziś za te pieniądze nie kupiłbym najgorszej wersji, która poza kierownicą i kołami nie oferuje zupełnie nic.
#inflacja #samochody #motoryzacja
marzec 2023 - najtańsza #dacia sandero 62 900zł
nieco ponad rok temu odbierałem swoją dacię sandero w #lpg i prawie w najwyższym wyposażeniu (brak alufelg i nawigacji) za 60 700 zł.
dziś za te pieniądze nie kupiłbym najgorszej wersji, która poza kierownicą i kołami nie oferuje zupełnie nic.
#inflacja #samochody #motoryzacja

WR9100 +1230
Pisowcy zawsze mieli nierówno pod sufitem, ale jeszcze nie widziałem nigdy z ich strony takiej masowej histerii :D
- obrazki z papieżem w sejmie
- babka gadająca na mównicy o wstawiennictwie Matki Boskiej w wojnę z bolszewikami
- Mati wrzucający jakieś religijne obrazki na Twittera
- #jp2 wyświetlany na pałacu prezydenckim i Dudeł chwalący się tym z oficjalnego konta
- szambo w publicznej telewizji wywaliło tak mocno, że nawet Goebbels mógłby się
- obrazki z papieżem w sejmie
- babka gadająca na mównicy o wstawiennictwie Matki Boskiej w wojnę z bolszewikami
- Mati wrzucający jakieś religijne obrazki na Twittera
- #jp2 wyświetlany na pałacu prezydenckim i Dudeł chwalący się tym z oficjalnego konta
- szambo w publicznej telewizji wywaliło tak mocno, że nawet Goebbels mógłby się

Wizyty lekarskie na NFZ powinny być symbolicznie odpłatne (np.: 10 zł) dzięki czemu stare baby (nie mylić z kobietami w podeszłym wieku) znalazłyby sobie inne hobby i system mógłby się odrobinę odetkać. Normalny człowiek bez problemu zapłaci i jest szansa aby dostać się do lekarza w razie potrzeby.
Czy równy=bezpłatny i trzeba zmieniać ustawę zasadniczą czy nie¯\_(ツ)_/¯
Do wyboru kilka stawek ubezpieczenia i im tańsze tym więcej do zapłaty nim będzie za "darmo".
Problem w tym, że ciężko coś z tym zrobić, no bo w tym przykładzie który podałeś, w sumie jak to rozwiązać, teoretycznie nagła i silna duszność/ból serca jest powodem do wezwania karetki, a jeśli ratownicy/lekarz po badaniu stwierdzą że nie jest to stan zagrożenia życia i można załatwić u kardiologa w normalnym terminie,
U nas to jest problem też z lekarzami, bo po latach się okazuje, że np. leczył cię na kamienie nerkowe a nic takiego nie miało miejsca xd
@luk04330: zaraz by te stare baby dostały zwolnienie z opłat od rządu ;)
Tu nawet nie ma nad czym dyskutować. Wystarczy zagadać rodzinnego, żeby dowiedzieć się jakim rakiem są roszczeniowe staruchy.
W tej kwestii srovid zmienił sporo ma plus. W krótkim czasie normą stało się załatwianie pewnych rzeczy przez telefon. Dużo z tego zwyczaju zostało do dziś i nastąpił duży odsiew zawracających dupę i szukających atencji.
Raz jak się zmobilizowałem i poczekałem (akurat szybko poszło, około 30 minut oczekiwania) to mnie ludzie
@luk04330: Generalnie tak, problem jest tu tylko taki, że dla pewnej (może nie ogromnej, ale statystycznie znaczącej) części społeczeństwa będzie to kwota stawiająca go przed wyborem czy tego dnia jeść czy iść do lekarza.
Bądź podjąć "trudną" decyzję czy do lekarza zaprowadzić dziecko, czy obalić dwa browarki wieczorem.
Co robi się problemem zwłaszcza gdy trzeba iść do kilku lekarzy, kilka
@Rachey: W DE jest podobnie ze szpitalami, opłata 10 Euro za dzień pobytu w szpitalu, poskutkowało tym że nie ma już niepotrzebnie zajmowanych łóżek.
Jak byłem rok temu w niemieckim szpitalu to pokój miałem sam, pełna opieka, kulturka, odnośnie posiłków to normalnie miałem menu trzydaniowe które mogłem sobie dowolnie modyfikować xD
-noworodki - za darmo
-dzieci do lat 12 - połowa ceny
- młodzież i dorośli - pełna kwota
- emyryci i renciście - zwolneni z opłaty
- przedsiębiorcy - 200% ceny
Więc proszę Was, jak macie takie durne pomysły w głowie, to najpierw zastanówcie się, jak te głąby to przerobią, aby pasowało żelaznemu elektoratowi, a później wypowiadajacie się na forum,
Codziennie w moje aptece kilkudziesięciu pacjentów odchodzi z kwitkiem lub ma redukowaną ilość leku przepisaną przez lekarza. Wszystko przez ustawę, która każe nam tak,a nie inaczej podchodzić do recepty. Przykładowo przychodzi babcia po swoje leki, które przyjmuje od 30lat. E-recepta na 12op Amlopinu 5mg ,lekarz w swoim programie nie wpisał dawkowania lub zapisał takie, które nie mieści się w definicji(!) ustawodawcy
Wtedy należy zrealizować powód wezwania defibrylatorem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@mat9: każdy miał taki pomysł, nawet PiS o ile pamiętam, problem gdzie indziej leży ;)
Najlepszym rozwiązaniem, do którego chce dążyć, to nekromanci, którzy by zajmwoali się tylko takimi 60+ i to by był swoisty filtr na całą ich służbę zdrowia.
(geriatria nie działa jak powinna)