Wpis z mikrobloga

Chciałam sobie wyjątkowo zamówić obiad, wybrałam jakieś zwykłe bistro z domowym jedzeniem, no ale chyba jednak sobie sama ugotuję ( ͡° ʖ̯ ͡°) Fakt, pierogi wyglądają super smakowicie, ale dla dwóch osób to już się robi konkretna kwota, 62 zł za 20 pierogów ruskich, to jest trochę absurd.

Żeby nie było - ja totalnie rozumiem, że nie da się utrzymać cen, które były w 2019-2020 roku. Mamy inflację, wszystko drożeje, w tym ogrzewanie, leasingi, trzeba też trochę więcej zapłacić pracownikom niż kiedyś. No i uczciwie trzeba przyznać, że porcja gotowych pierogów w Żabce też podrożała.

Chociaż może te ceny to nic niezwykłego? W sumie jak idę na miasto, to widzę, że restauracje nadal są pełne. Taka Bułka z Masłem zaczęła wołać 38 zł za śniadanie po amerykańsku i jakoś nie stracili na popularności ¯\_(ツ)_/¯

#jedzenie71 #wroclaw
a.....a - Chciałam sobie wyjątkowo zamówić obiad, wybrałam jakieś zwykłe bistro z dom...

źródło: comment_1669118200IozaSXbEIBL1jocibxnwJP.jpg

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
@yeloneck przeczytaj wyżej. Napisałem przede wszystkim o kuchni azjatyckiej. Szarpana wieprzowina to jest w ciul czasu i jednak doglądania mimo wszystko.

Pierogi niektórzy robią jak automaty.
  • Odpowiedz
Rozumiem jakieś dania kuchni azjatyckiej czy takie gdzie trzeba się bawić jak szarpana wieprzowina.


@Darth_Gohan: Szarpana wieprzowina to jest jedno z najprostszych dań jakie mogą być. Kupujesz łopatkę, myjesz, wrzucasz do naczynia żaroodpornego, obtaczasz w marynacie i do piekarnika na kilka godzin. Nic nie trzeba więcej robić :D Przygotowanie zajmuje max 15 minut. Polecam ten przepis od Stilgara, praktycznie zero roboty:
M.....g - > Rozumiem jakieś dania kuchni azjatyckiej czy takie gdzie trzeba się bawić...
  • Odpowiedz
restauracje nadal są pełne


@austra: tego totalnie nie rozumiem, niby ludzie biedni, na wykopie jak napiszesz, że średnia krajowa to mało, to się odpalają, że większość żyje za mniej, ale jednocześnie całe tłumy ludzi spędza dnie w galeriach wydając na drogie głupoty, a potem idzie jeść jedzenie w cenie z kosmosu, gdzie ktokolwiek z rigczem nawet mając hajs po prostu się nie zgodzi na takie ceny

ja się pytam -
  • Odpowiedz
@Mohg: no tak, ananas ma szansę zadziałać. Polecam odcinek Kitchen Chemistry gdzie Heston tłumaczył dlaczego nie da się zrobić galaretki z ananasa i co zrobić żeby jednak zrobić. No nie dawalbym kapsaicyny do tego świniaka.
  • Odpowiedz
Chociaż może te ceny to nic niezwykłego? W sumie jak idę na miasto, to widzę, że restauracje nadal są pełne. Taka Bułka z Masłem zaczęła wołać 38 zł za śniadanie po amerykańsku i jakoś nie stracili na popularności ¯_(ツ)_/¯


@austra: to nie ceny się podniosły - to bogaci stali się bogatsi a biedni stali się biedniejsi. Partia się nie chwali ale to jej zasługa ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@austra: tego totalnie nie rozumiem, niby ludzie biedni, na wykopie jak napiszesz, że średnia krajowa to mało, to się odpalają, że większość żyje za mniej


@dzek: ci ktorych stac na siedzenie w knajpach to nie siedza na wykopie : )
  • Odpowiedz
@austra: Podjęli decyzję o wysokich cenach, myśląc że ludzie zaakceptują - rynek zweryfikuje. U mnie w mieście mam bardzo dobrą pizzerię, która przez przyjezdnych jest mianowana najlepszą pizzerią nie tylko w mieście ale i w regionie. Inna knajpa niedawno podjęła decyzję o zlikwidowaniu z menu wszelakich potraw, i pozostawienie tylko pizz. Ceny mają 10% wyższe od tej najlepszej pizzerii w regionie. Także powodzenia im z utrzymaniem knajpy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@austra: są dania za które po prostu jest bez sensu tyle płacić. np. takie pierogi. Rozumiem jakieś dania kuchni azjatyckiej

@Darth_Gohan: dokładnie, ja ostatnio robiłem pad thai i za składniki zapłaciłem tyle co za danie w budce nieopodal, a ile się jeszcze narobiłem przy tym
  • Odpowiedz
Szarpana wieprzowina


@Darth_Gohan: no bardzo, polać sosem, wrzucić przyprawy i #!$%@? do skowcookera na 6h. Całe 5 minut roboty. Ty kiedyś coś gotowałeś? Azjatycka kuchnia już w ogóle słynie z tego, że jest błyskawiczna w większości. Z pierogami jest w #!$%@? roboty w porównaniu do powyższego...
  • Odpowiedz
@yeloneck Weź mi znajdź wszystkie składniki do kuchni azjatyckiej. Wycieczka do 3 sklepów bo tutaj nie mają tam nie ma, a pędy bambusa to panie nie bylo.

Ta gotuję i naprawdę przy szarpanej wieprzowinie jak ja pierwszy raz robiłem porządnie to się narobiłem bo co chwila lazłem sprawdzać, podlewać sosem czy dosypywać węgla bo na grillu robiłem.

@ploki_juhy_rdeswa robiłem na grillu to roboty trochę było. W wolnowarze pewnie faktycznie łatwiej.
  • Odpowiedz