Wpis z mikrobloga

Pies 3 lata, wilczur. ma za 2 tyg operację wstawienia endoprotezy. Będzie miała pobierana krew (być może pod narkoza), a nast. dnia operacja również pod narkoza.

Wczoraj oddała mimowolnie mocz. Chodziła po domu i siurkala, jakby nie miała świadomości że coś z niej leci.
Przypomniało mi się że taka kałuże znaleźliśmy już kiedyś, ale nie wiedzieliśmy co to, więc zignorowalismy.

Operacja kawał drogi od domu, brak bezpośredniego kontaktu z wetem.

Co mogę zrobić na miejscu od ręki, żeby wykluczyc schorzenia mogące kolidować z operacja?

Mocz i krew do badań?
W internecie czytam, że mocz max 2 godz od pobrania powinien znaleźć się w laboratorium. Czy to prawda?
Czy krew można pobrać bez narkozy? Ile to trwa? Pies lękliwy, słabo współpracujący. Czy ewentualne 3 narkozy w krótkim czasie mogą być szkodliwe?

#psy #weterynaria
  • 3
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bgjm: krew jak najbardziej można pobrać bez narkozy, mocz w pojemniku przynosisz do przychodni z rana najlepiej. Zobacz gdzie w okolicy robią twkie badania albo podzwoń. Większość gabinetów oferuje takie badania na miejscu lub wysła do laboratorium tego samego dnia. Zrób to jak najszybciej. I jak przyjdą wyniki to oczywiscie skonsultuj to z lekarzem, który ma przeprowadzac operacje. Często istnieje opcja przesłania wyników od lekarza do lekarza na maila itp
  • Odpowiedz
mocz max 2 godz od pobrania powinien znaleźć się w laboratorium.

@bgjm: to nigdy nie jest realne. Tym bardziej, że tu trzeba posiewu. Pobierz jak możesz, dostarcz jak możesz, trzymaj w warunkach chłodniczych.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bgjm: nie jestem wetem więc odpowiedź laika here :p
Wydaję mi się że nie ma co panikować na zapas, bo nietrzymanie moczu przez sterylizowane suki to częsty problem i leczy się to syropem.
Tak mocz i krew do badań. Krew ma być pies na czczo. Mocz najlepiej z drugiego sika od rana ;) I tak jak najszybciej powinien być dostarczony do weta. Jak będzie coś niepokojącego w badaniu palapacyjnym czy
  • Odpowiedz