@Canova: jakiego dzieciaka lat 2000 dzbanie, pamiętam ta szarą #!$%@? lat 90. Żyć sentymentem do tych czasów to trzeba mieć jakąś mentalność biedaka. Sto razy bardziej wolę obecne czasy i święta mimo tego że przez komercję obecny klimat jest przehajpowany w drugą stronę
@Canova: W straszną skrajność lecisz, jeśli myślisz, że obecnie każdy dzieciak dostaje pod choinkę nowego ajfonika, bo jak nie to wstyd. Może i wczesne lata 90 budzą jakiś sentyment, ale co tutaj udawać, była straszna bieda i tylko tego tyczy się komentarz wyżej, a nie tego, że bez nowej elektroniki równie dobrze może nie być świąt ¯\_(ツ)_/¯
@Tortcebulowy gdzieś mam jeszcze zdjęcia z wigilii z tamtych lat. Nie prezenty się liczyły, a przezajebisty klimat. Bananowe dzieci będą #!$%@?ć że bieda xD.
@Biackciss: hipokryzja w #!$%@? nazywać lata 90 bieda i #!$%@? czasami a potem gloryfikować obecne które tez są bieda na maxa ale na kredycie i na 24 ratach albo w abonamencie płaconym co miesiąc.
@Canova: Polska nie jest za bardzo krajem do życia, ale twierdzenie, że obecna bieda to 1:1 z biedą lat 90 to nawet ciężko skomentować. Masz jakieś błędne wyobrażenie o tym, że każda rodzina się zapożycza, żeby tylko dzięki kupić nowy sprzęt. @little_muffin: Może problem leży w wychowaniu swojego dziecka, które płacze, że dostało brzydki kolor telefonu, a nie w obecnych czasach xD
@picasssss1 rozumiem o czym mówisz, ale mimo wszystko sporej części społeczeństwa w tamtych czasach już zaczynało się powodzić, było wiele zmian, z różnych stron dzieci i dorośli bombardowani byli nowościami, więc osoby dorastające w tamtych czasach mogą odczuwać do lat 90. sentymenty. Ja z rodzeństwem i z ojcem handlowałem ciuchami pod stadionem w Białymstoku i bardzo dobrze wspominam tamte czasy szybkiego przyrostu gotówki i możliwości kupowania większej ilości rzeczy.
@Peeleejin: super święta #!$%@?, zapach biedy przy świątecznym stole
Może i biedy ale też zapach beztroskiego dzieciństwa i dlatego zawsze będą to wspominać z sentymentem. Co nie znaczy że chciałbym aby tamte czasy wróciły.
@picasssss1: To, że lata dziewięćdziesiąte to #!$%@? to absolutnie nie wymaga żadnego tłumaczenia bo to fakt.
Ale świat nie jest taki czarno-biały i zwyczajnie święta miały wtedy bardziej klimat. Sam pamiętam raczej te z późnych lat 90, ale zawsze był śnieg, zawsze była cała rodzina bo nie było tak, że wszyscy w rozjazdach i ktoś nie dostał urlopu Itp. ale to może być też kwestia indywidualna
@Tortcebulowy: wy dzieci tego nie pamiętacie ale na święta to szło się do kościoła, by dostać paczkę z niemieckiej pomocy uciśnionym krajom socjalistycznym. A w paczcze były cuda nad cudami: kakao rozpuszczalne, konserwy mięsne, cukierki mentolowe i plastikowy traktor.
eh ta obecna młodzież która oczekuje, że prezent to będzie coś co odmieni ich nastoletnie życie a trochę słodyczy to nie prezent bo mogą sobie kupić lepsze za kilka minut kręcenia tyłkiem na onlyfans
A w międzyczasie super ramówka w TVP1/2 zakończona "Powrotem do Przyszłości" i pytaniem: Tata, a jak będę duży to będą już prawdziwe latające deskorolki?
Może i wczesne lata 90 budzą jakiś sentyment, ale co tutaj udawać, była straszna bieda
@Biackciss: ale jesteś w stanie objąć swoim rozumem, że nie każdy był biedny? To nie jest tak, że przed XXI wiekiem był obowiązek bycia biedakiem w Polsce.
Poza tym odbieranie ludziom prawa do posiadania dobrych wspomnień bo urodzili się przed "prosperity" to jedno wielkie XD
@Tortcebulowy: ja pierdziele, rączki, kukułki, irysy, pomarańcze, fistaszki i te wafelki elitesse. Aż mi się przypomniało jak bombki choinkowe liczyłam u dziadka na choince, żeby tylko do drugiej babci pójść :D
Każdy wspomina dzieciństwo inaczej. Moje nie opływało w luksusy ale mam fajnych starych i dzieciństwo było spoko jak na "#!$%@? lata 90te" i dobrze je wspominam.
Jednakże.
Aktualnie standard życia jest nieporównywalnie lepszy i nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby chcieć wrócić do tamtych czasów.
Mam nadzieje że moje dzieciaki tak za 20lat też będą dobrze wspominać święta, co prawda
Bzdura. Moi rodzice byli raczej biedni, ale zawsze w prezencie miałem jakieś zabawki. Słodycze to na stole leżały, a nie w paczce. A było to w latach 80-tych, 90-te to już nowoczesność ( ͡°͜ʖ͡°)
@picasssss1: Sama prawda. Sentyment do tych czasów mają ludzie, którzy po prostu byli wtedy MŁODZI i głównie to pamiętają. Albo dzieci. Zależy z jakiej perspektywy patrzysz. Z mojej dziecięcej perspektywy te święta to było wspólne ubieranie choinki, duże zakupy w markecie, jupiiii karpik w wannie, mandarynki, prezenty, dużo jedzenia, wigilia... Ale wiem po latach, że dla mojego ojca to były nerwy, bo jakaś znienawidzona w całym zakładzie kierowniczka kazała mu wiecznie
@picasssss1: To, że lata dziewięćdziesiąte to #!$%@? to absolutnie nie wymaga żadnego tłumaczenia bo to fakt.
Ale świat nie jest taki czarno-biały i zwyczajnie święta miały wtedy bardziej klimat. Sam pamiętam raczej te z późnych lat 90, ale zawsze był śnieg, zawsze była cała rodzina
Prezenty były #!$%@?, ale liczy się podjarka. A ta była konkretna bo jako bidoki dostawaliśmy prezenty 3x do roku xD Nawet szklanka coli to był zastrzyk
@Dymass Bo jesteś starszy? Dla mojego dziecka to także magiczny czas, równy temu co dla mnie w latach 90. Jesteś dorosły, nie masz tych prawie 2 tygodni wolnego w czasie przerwy. Żeby zorganizować święta trzeba zrobić zakupy, pozapierdzielac itd. Dzieci to widzą inaczej, taka sama sytuacja jest z wakacjami.
Pozdrawiam
Komentarz usunięty przez moderatora
Bananowe dzieci będą #!$%@?ć że bieda xD.
Komentarz usunięty przez moderatora
@little_muffin: Może problem leży w wychowaniu swojego dziecka, które płacze, że dostało brzydki kolor telefonu, a nie w obecnych czasach xD
@picasssss1: Odpaliłeś się bo ktoś dobrze wspomina fajny prezent i czas spędzony z rodzicami. To trzeba być mocno skrzywionym.
Może i biedy ale też zapach beztroskiego dzieciństwa i dlatego zawsze będą to wspominać z sentymentem. Co nie znaczy że chciałbym aby tamte czasy wróciły.
Ale świat nie jest taki czarno-biały i zwyczajnie święta miały wtedy bardziej klimat. Sam pamiętam raczej te z późnych lat 90, ale zawsze był śnieg, zawsze była cała rodzina bo nie było tak, że wszyscy w rozjazdach i ktoś nie dostał urlopu Itp. ale to może być też kwestia indywidualna
Prezenty były #!$%@?, ale liczy
@micelangeloB: Elitesse
Magia lat dziewięćdziesiąt-tych. (。◕‿‿◕。)
Komentarz usunięty przez autora
@Peeleejin:
A w międzyczasie super ramówka w TVP1/2 zakończona "Powrotem do Przyszłości" i pytaniem: Tata, a jak będę duży to będą już prawdziwe latające deskorolki?
@Biackciss: Problem tych gównianych czasów jest taki, że nie każdy dostaje ajfonika, ale wtedy większość dostaje wstyd.
@Biackciss: ale jesteś w stanie objąć swoim rozumem, że nie każdy był biedny? To nie jest tak, że przed XXI wiekiem był obowiązek bycia biedakiem w Polsce.
Poza tym odbieranie ludziom prawa do posiadania dobrych wspomnień bo urodzili się przed "prosperity" to jedno wielkie XD
Każdy wspomina dzieciństwo inaczej. Moje nie opływało w luksusy ale mam fajnych starych i dzieciństwo było spoko jak na "#!$%@? lata 90te" i dobrze je wspominam.
Jednakże.
Aktualnie standard życia jest nieporównywalnie lepszy i nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby chcieć wrócić do tamtych czasów.
Mam nadzieje że moje dzieciaki tak za 20lat też będą dobrze wspominać święta, co prawda
Trochę nie na temat ale przekaz ten sam :)
@Canova ja to sie bardziej zastanawiam, kiedy sie wajha przestawila, ze z atmosfery swiat zrobilo sie poprostu wolne (╥﹏╥)