Wpis z mikrobloga

@contrast: No to brak DTS będzie twoim najmniejszym problemem. Najpewniej nie masz tam też wsparcia dla 4K (o ile w ogóle ma HDMI) i przede wszystkim najnowszych standardów Dolby.
  • Odpowiedz
jak ogladasz z lektorem to 5.1 DD w sam raz ale generalnie lepiej soundbar obsługujący ATMOS w 3.1.2 (dwa tylne)

@Nithak: no raczej nie, Atmos to głośniki sufitowe. Ja wiem, że wam marketing Dolby zrobił wodę z mózgu ale wypadało by się trochę dokształcić.

dzięki ✋, w takim razie szukam dalej

@contrast: szukaj szukaj, ewentualnie zrób jak napisał @anthoris:
  • Odpowiedz
@ksiak: atmos to technologia pozycjonowania dźwieku - sam się dokształć zamiast pieprzyć o sufitach. Technologia Dolby Atmos teoretycznie pozwala na przesyłanie nieograniczonej liczby ścieżek audio dostosowując się do liczby dostępnych głośników. Sufitowe kanały wertykalne o których mówisz nie mają zastosowania w domu i nie o to tu chodzi. Atmos na domowym 5.1 zestawie chodzi fajnie i w pokoju 4x5m sprawdza się elegancko.
  • Odpowiedz
@Nithak: tak tak ... jasne. Wiesz po co powstał Atmos? By dodać kolejną "warstwę". Da się to zrobić montując głośniki na suficie również w warunkach domowych. Wam się wydaje, że Atmos na 5.1 to jest Atmos bo tego nie słyszeliście. Idź do kogoś kto ma Atmosa co najmniej 5.1.2 z głośnikami na suficie w co najmniej poprawnie ustawionym pomieszczeniu i niech Ci puści jakiś film w Atmosie z Blu-Ray to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ksiak: na netflixie w sumie coraz gorzej i innych VOD. Oglądałem leciwego Black hawk down z br i całkiem inne kino.
Szkoda że płyty br nadal takie drogie, a w Polsce już kolejny dystrybutor się wycofał. Zostaniemy z dvd i VOD.
  • Odpowiedz
@anthoris: i to jest największy ból. Potem Ci wyskakuje jeden z drugim, że Panie, soundbar tylko z Atmosem !!!!!!!!!111!!!11oneoneone. A tego Atmosa to praktycznie nie ma.
  • Odpowiedz
no offence - nie jestem fanbojem - dlatego napisałem ze jak do Netflixa z lektorem to DD autorowi wystarczy

@Nithak: Tutaj nie chodzi o bycie fanbojem, naprawdę. Po prostu powstał Atmos który ma pewne wymagania aby to miało sens. Ale, kasa by się nie zgadzała to to pakują wszędzie. Dla odbiorcy końcowego różnicy pomiędzy Dolby True HD a Atmosem na 5.1 być nie powinno i nawet nie ma. Dopiero głośniki
  • Odpowiedz
@ksiak: mam soundbar samsunga z atmos i pozwala on takze na generowanie dzwięku przez głośniki TV jako wspomagacze i było spoko na tym 3.1 ale dopiero kupno satelit tylnych zrobiło robotę. Soundbary z atmos jako sprzęt nowszej generacji obsługują HDMI eARC a przepust tego złącza pozwala już na np. DTS:X. Dopiero na eARC jest obsługa np. nieskompresowanego 5.1 i 7.1. wiec wybierając soundbar brałbym taki tylko z atmosem ze względu
  • Odpowiedz
@Nithak: na chwilę obecną żadna usługa VOD nie wykorzystuje możliwości jakie daje eARC. To jest przydatne tylko i wyłącznie w sytuacji gdy Blu-ray/konsolę podpinasz pod TV i on przekazuje dźwięk dalej. Inną całkowicie sprawą jest czy tę jakość którą można przesłać dzięki eARC w ogóle ktoś na tym soundbarze usłyszy.
  • Odpowiedz