Wpis z mikrobloga

#przepisy #kuchnia #gotujzwykopem #pytanie #pytaniedoeksperta #pytaniedoeksperta #gotowanie
wiem, że trochę głupio pytać o takie rzeczy na wykopie, ale mirki, dajcie jakieś fajne przepisy na domowe jedzenie, co A: łatwo ugotować w domu, B: jest to zbilansowana dieta i C: coś taniego. postanowiłem gotować wszystko w domu i nie jeść na mieście ani nie zamawiać nic do domu, bo znowu chłop musi pracować zdalnie, a żarcie z miasta rujnuje nie tylko portfel, ale i żywienie się głównie przetworzonym żarciem jest niezdrowe, sam po sobie widzę, że jak jem coś co ugotuję sam to jestem dłużej najedzony i chudnę, a jak jem np. burgery z pyszne pl albo coś w tym stylu to tyję.

najbardziej lubię kuchnię polską. dla mnie takim top tier obiadem są schabowe, bo:

1) cena: spoko, tanie żarcie, za 7 złotych chłop może sobie kupić 20 dag schabu i zrobić dwa cienkie kotlety, dla chłopa taki obiad to aż za dużo, zostanie najwyżej na kolację, jest to dużo taniej niż zamawianie jedzenia przez jakieś pyszne pl, gdzie zamawiając byle co musisz 4 dychy wydać
2) zdrowotność: smażone, więc może pod względem zdrowia nie jest to obiad na co dzień, ale co któryś dzień spoko. mięso w panierce ma i tłuszcze i białka i węglowodany, obiad uzupełniasz mizerią czy jakąś surówką dla witamin + ziemniaki (protip: można odsączyć tłuszcz kładąc na talerzu schabowe na ręczniku papierowym)
3) łatwość przygotowania: level easy, jakbyś jechał na haxach, jako student zamiast tłuczka używałem pięści. rozbicie kawałka mięsa i umoczenie go w mące, jajku i bułce tartej jest jednym z najmniej skomplikowanych przepisów. dodatkowo te składniki na panierkę to są też rzeczy, które każdy ma w domu.
Pobierz ananasowy - #przepisy #kuchnia #gotujzwykopem #pytanie #pytaniedoeksperta #pytaniedoe...
źródło: comment_1668547269sBi5zZiG2uXQdGy36BZGoV.jpg
  • 10
@tuttifruttis: bardzo dziękuję, w ogóle nie orientuję się w takich stronach, bo miałem takie głupie godziny w firmie, że nie miałem czasu na gotowanie w domu jako singiel, a właśnie po sobie zauważyłem teraz na pracy zdalnej jak schudłem i ile zaoszczędziłem kasy na pozornie tłustej kuchni polskiej, że szok
@tuttifruttis: jak mogę coś innym podpowiedzieć, co przypadkiem zauważyli mój wpis to nie polecam placków ziemniaczanych, bo długo się je robi i łapy bolą od tarcia na tarce, ten element kuchni polskiej wam się nie przyda jak cenicie sobie łatwość wykonania
@ananasowy: Gołąbki zrób, pierogi zrób.
Mięsa nie musisz smażyć w panierce. Możesz je upiec w rękawie albo naczyniu żaroodpornym - będzie smacznie i zdrowo.
Są jeszcze fajne warzywa, wykorzystaj je do surówek, faszeruj je mięsem, ryżem, kaszą i zapiecz.
Podroby kupisz za bezcen, a warto urozmaicać sobie nimi dietę.
Możesz upiec zapiekanki ziemniaczane, makaronowe.
Popatrz sobie na ofertę barów mlecznych i zrób te same potrawy, ale lepiej od nich.
Mięsa nie musisz smażyć w panierce. Możesz je upiec w rękawie albo naczyniu żaroodpornym - będzie smacznie i zdrowo.


@paramyksowiroza: o! dzięki! dla takich komentarzy pisałem ten post. brakuje mi pomysłów, bo nikt mnie nie uczył za bardzo gotować, a teraz chłop dorosły i nie ma nawet pomysłu co zjeść
mirku, jesteś geniuszem


@ananasowy: Nie jestem :)
Ale łap darmowego ebooka:
https://polona.pl/item/365-obiadow-za-5-zlotych,ODE3NzUyNjQ/6/#info:metadata
w prawym górnym rogu masz ikonkę strzałki w dół, gdzie możesz legalnie pobrać całego pdf-a
Znajdziesz tam mnóstwo przepisów jeszcze z XIX wieku na tanie, ale fajne dania.
Oczywiście ceny niektórych produktów bardzo się pozmieniały, ale na pewno znajdziesz sporo ciekawych pozycji.
@ananasowy: jeżeli lubisz panierowane to polecam płatki kukurydziane delikatnie zmielić z odrobiną mąki i przypraw (ja daję paprykę, czosnek granulowany, kurkumę, pieprz, sól). Fileta z kurczaka kroje albo na małe nuggetsy albo na kotlety, rozklepuje delikatnie, doprawiam. Do miski daje łyżeczkę oliwy i wcieram w kurczaka a później panieruje w panierce z płatków. Do piekarnika na jakies 15-20 min w 220 stopniach (im dłużej tym bardziej chrupkie)