Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Potrzebuje porady z zakresu #psychologia albo #neurologia mam wrażenie że nie potrafię zapamiętywać. Na przykład przeczytam fragment książki albo jakaś definicję i nie jestem w stanie tego z pamięci powtórzyć. Pamiętam ogólny kontekst np fabułę wydarzenie ale nie potrafię przytoczyć konkretnych słów. Nauczenie się wiersza na pamięć albo piosenki jak to w szkole było ćwierć wieku temu dzisiaj byłoby dla mnie niewykonalne. Nie mam problemów z pamięcią i wyszukaniem w internecie czy też ogólnie z pracą na komputerze ale chodzi mi o samo zapamiętanie tekstu czytanego. Nie mam stwierdzonej dysleksji. Co może być przyczyną? A może to jest całkowicie normalne w wieku lat 40? Z tego powodu mam paniczny strach przed podejściem do egzaminów/certow
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarnobialyblog: trafiłem na jakiegoś niemiłego zgreda z januszowskim wąsem. Powiedział ze sobie wymyślam i ze to jest w normie. Ale od początku byl do mnie nastawiony w taki sposób.

Nie wiem czy warto abym opowiadał o tej wizycie, bo Twoja może wyglądać zupełnie inaczej. Jeśli na takową się wybierzesz to chętnie posłucham jak ona wyglądała
  • Odpowiedz
@czarnobialyblog: U większości osób w wieku 30 – 40 lat problemy z pamięcią nie są spowodowane uszkodzeniem mózgu, a upośledzeniem przebiegu procesu zapamiętywania. Może to wynikać np. ze zmęczenia, stresu, lęków, zaburzeń snu, depresji. Niewyspany, przepracowany mózg nie funkcjonuje prawidłowo, stąd problemy z kojarzeniem i przyswajaniem nowych informacji. Czasem mogą być spowodowane natłokiem spraw, które człowiek ma do załatwienia. – Jeśli nie pamiętamy, gdzie zostawiliśmy klucze, dokumenty, lub zapominamy o
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@slowdive: od dawna nie było jakiegoś nagłego przełomu @kobieteczka: ja np jak wychodzę z mieszkania i idę do auta to nie mogę sobie przypomnieć czy zamknąłem drzwi jeśli przy zamykaniu nie powiem do siebie głośno "zamknięte"
  • Odpowiedz
@czarnobialyblog: raczej ciężko cokolwiek gdybać, takie rzeczy to trzeba by iść do psychologa (jak neurolog odesłał) i oni tam mają testy pamięci, dopiero jak zrobią swoją turę testów (pewnie 2-3 spotkania) to wtedy tam coś można co dalej
  • Odpowiedz