Wpis z mikrobloga

Jeśli jest tam 20 osób, które pracują za 5tys miesięcznie to zarobili na swoje pensje 100tys, do tego 100tys dla pani z ZUS, jakieś 80tys dla pani z urzędu skarbowego żeby Sasin mógł r------c.

Zostaje 480tys z czego po opłaceniu pozostały kosztów biura, szefa itp zostanie pewnie 400tys.

Teraz - za 400tys trzeba dostarczyć produkt, który się sprzedało :) Pozostała kwota to ta z której można się śmiać ;) (Tak licząc na grubo).

Mnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nobrain: zależy od branży. W RTV normą było 5%, a jak na budowlankę przeszedłem to za głowę się złapałem widząc jaka przebita jest na materiałach. Cel zysk 300k miesięcznie na 7 osób na marży 30%.
  • Odpowiedz
@brass A kolega kuma, że jak ktoś rozumie strukturę kosztów w firmie to raczej wie czym jest przychód, dochód, zysk, zysk operacyjny etc?

Ok, następnym razem będę pisać "zarobili" bo widzę, że u niektórych algorytmy czytania słabo działają.
  • Odpowiedz
Ok, następnym razem będę pisać "zarobili"

@ShooleR:
Tak właśnie napisałeś. I jest to nieprawda. Podatków, ani zusu nie płaci się od przychodu.
  • Odpowiedz
@brass dlatego nie policzyłem CIT od całości kwoty. Poza tym policzyłem "z grubsza" bo na kartce która ktoś wkleił nie ma info o marży. Policzyłem ile by to wyszło u mnie w branży.

ZUS i koszty pracownicze policzyłem od pensji, nie od przychodu podanego na kartce...

Misiu ja naprawdę kumam jak działają finanse w firmach, spółkach i korpo, a Ty się czepiasz założenia bo nie możesz zrozumieć "z grubsza". Przecież żeby
  • Odpowiedz