Wpis z mikrobloga

@mateusz-sych: Mam superba z 2020 nie miałem lane assist. Mam tylko aktywny tempomat. Kupiłem sobie przystawkę OBDeleven. Wpinasz to w gniazdo diagnostyczne obd i ogólnie można się bawić softem auta. Ja odblokowałem sobie właśnie lane assist, lane guidens. Czyli auto teraz samo trzyma się na pasie ruchu i skręca w zakrętach. Czasem zdarza mi się, że utrzymywanie pasa ruchu się wyłącza. Przyczyną jest brudna szyba. Nie wiem dlaczego u Ciebie wymieniają kierownicę. System może nie działać z powodu usterki czujników i kamer w szybie. Może masz jakiś odprysk w miejscu kamery. W sumie może być bardzo dużo błędów bo travel assist to zestaw systemów. Może też w sofcie jest błąd. Może być tak że twoja skoda po wyjeździe z fabryki nie miała tej opcji ale jak ją dokupiłeś to dodali to w serwisie. Jest to takie moje grube przypuszczenie, ale nie jedno w serwisach skody i Vw przeżyłem… Jeżeli jakiś majster nie wpisał odpowiedniej komendy w kompie skody, mogą potem dziać się takie dziwne rzeczy. Takie kodowanie travle assist to nie jest zmiana jednej wartości na zasadzie on off tylko trzeba z dziesięć różnych wartości zmienić żeby to zadziałało. Pozdrawiam może moje pitolenie się na coś przyda…
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@darmak: u mnie jest problem z kierownicą. W niej jest czujnik który sprawdza czy ją trzymasz. Jeśli auto nie może się skomunikować z czujnikiem to wyłącza cały system. Problem jest na styku kierownicy z resztą auta.
  • Odpowiedz