Wpis z mikrobloga

Tak mnie naszło na rozkminy. Czy Polska byłaby w stanie się obronić w czasie II WŚ gdyby otrzymała tak mocne wsparcie wojskowe jak obecnie otrzymuje Ukraina? Zostaliśmy sami wtedy...
#wojna #ukraina #historia #polska
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@Grooveer ja też czytałem wspomnienia i nasza rezerwa była nieprzygotowana nawet w tak prozaicznych sprawach jak wygodne buty, w których robiły się bolące odciski
  • Odpowiedz
Zostaliśmy sami wtedy...

@Grooveer: Znowu to martyrologiczne polskie p---------e. To wszystko nie było wtedy takie proste, tylko z perspektywy czasu łatwo sobie takie płytkie wnioski wyciągać.

Odpowiadając na pytanie: Pewnie nie, bo było już za późno, a to tylko jeden z powodów. Hitler Blitzkrieg'iem zaskoczył cały świat. Polska, pomimo że Warszawa skapitulowała "dopiero" 27-ego, to już trzeciego września Niemcy doszli pod Wisłę, a ósmego byli pod Warszawą. Potem, tak jak
  • Odpowiedz
Nie byli w stanie zamknąć okrążenia.

@Grooveer: O panie, porównywać Rosjan w 2022 do Niemców w 1939 to jak porównać g---o do pralinek.

Raz - w 1939 Niemcy mieli nad nami przewagę ilościowa i jakościową, Rosjanie w 2022 nad Ukrainą nie mieli ani jednej, ani drugiej (w obu wypadkach patrzymy na to, co faktycznie stało na
  • Odpowiedz