Wpis z mikrobloga

@waro wydaje mi się, że tutaj można mówić o gorszej sytuacji bo cały sprzęt ciężki zostanie po tej stronie. Ciężko będzie wycofywać się przez ledwo sprawne przeprawy z wrogiem na plecach. Personel ucieknie, sprzęt zostanie w dużej ilości.
dlatego niestety ale tylko ta nieszczęsna tama ...oby tego nie wysadzili a im skopali tyłki

@Mondez: jeśli zarządzą pełny odwrót z Chersonia to jestem wręcz przekonany o tym, że wysadzą tą tamę
wydaje mi się, że tutaj można mówić o gorszej sytuacji bo cały sprzęt ciężki zostanie po tej stronie. Ciężko będzie wycofywać się przez ledwo sprawne przeprawy z wrogiem na plecach. Personel ucieknie, sprzęt zostanie w dużej ilości.

@Aztec26626: Dokładnie tak. Duże ilości sprzętu można spisać już na straty. Ciekawi mnie natomiast jaką zrobią formę obrony Chersonia - czy będą bronili na pół gwizdka, by zyskać na czasie, czy może zarządzą uporczywą
@waro: Przypomnę, że oni pisali, że Szojgu i paru innych z MON stracili posady niedawno. Okazało się to jak zwykle bujdą. Ogólnie niemal zawsze przedstawiają dużo bardziej pesymistyczny obraz dla ruskiej armii niż okazuje się w rzeczywistości. Czy robią to celowo, nie mam pojęcia ale radzę podchodzić do ich wpisów z dużą rezerwą. Niemal wszystkie ruskie media realizują obecnie taktykę wyolbrzymiania problemów by później ogłosić wielkie przezwyciężenie ale może rzeczywiście są
Wysadzenie tamy nie tylko zaleje w większości tereny po ich stronie Dniepru ale jeszcze dodatkowo pozbawi Krym z kanału

@ThunderPerfectMind: Jeśli Ukraińcy zajmą tamę to i tak odetną Krym od wody, więc bez różnicy tutaj.

Oczywiście wysadzenie tej tamy zaleje w większości lewy brzeg Dniepru, ale jeśli postanowią całkowicie wycofać się z tego kierunku, to niestety ale - dużo na tym zyskają. Ta opcja wydaje się wręcz wtedy oczywistością.
@waro: Wydaje się oczywistością jeżeli chcą kompletnie porzucić jakiekolwiek plany na przyszłość na Mikołajów i Odessę. Sporo też kasy poszło w Chersoń według ruskich blogerów i będzie to olbrzymi cios propagandowy, szczególnie dla ruskiego społeczeństwa co się cieszyło "Chersoń nasz", takie złe wiadomości mogą poruszyć pewne trybiki a to jest bardzo niebezpieczne dla Kremla. Cały czas oddanie dobrowolne Chersonia nie widzi mi się, chyba, że rzeczywiście sytuacja ruskich jest tam fatalna.
Wysadzenie tamy nie tylko zaleje w większości tereny po ich stronie Dniepru ale jeszcze dodatkowo pozbawi Krym z kanału

@ThunderPerfectMind: postawia pompy albo wybudują nowy kanał wyżej żeby dostarczyć, tylko to zakłada ze tam zostaną a się nie zapowiada