Pomóżcie! Jakieś rekomendacje gier dla 2 osób (ew solo jak różowej się nie spodoba) które nie są rywalizacyjne tylko bardziej co-op? (prawie zerowe doświadczenie, zero własnych gier) Z racji tego że to pierwsze zakupy raczej rozważam tylko gry w języku polskim (no może że jakaś prosta obrazkowa) Na razie znalazłem to: https://albipolska.pl/gloomhaven-szczeki-lwa/ ale niestety na kupno trzeba czekać. Są jakieś must have? Może kilka na raz kupić? #planszowki #gryplanszowe #grybezpradu
@Netrunner_: Hmm - generalnie najfajniejsze gry z topki. Fajnie jakby była all-in-one a nie 10 osobnych pudełek oraz nie hardcoreowa. Pooglądałbym gameplay żeby wybrać ale nawet nie wiem skąd wziąć listę tytułów
@piegu92: wow, wygląda genialnie! w szczególności na start. raczej szukałem czegoś z "planszą" hex ale po obejrzeniu na yt to jest mój pierwszy typ, gloomhaven na poźniej
@Niekumaty_: jeżeli to jest prosta gra bez 'fabuły' to może być po angielsku. nie chciałbym na start się zrazić koniecznością tlumaczenia. Budżet dajmy na to do 300zł na pierwszą
@dzem_z_rzodkiewki: z "kafelkowych", poszukaj coś z cyklu "Foridden": Zakazana Wyspa, albo Zakazana Pustynia, albo Forbidden Sky (nie wyszła po polsku). Z planszowych, zerknij na Horrified, albo Horror w Arkham. Z prostych gier, ale dających frajdę sprawdź Marvel United. Jest też fajny coop, który jest jedną z fajniejszych gier solo - This War of Mine (ale klimat jest ciężki, dla niektórych może być to nie do przejścia).
@dzem_z_rzodkiewki: aaa, i możesz tez kupić np. w Empiku gry z serii "EXIT". Sa to jednorazowe gry legacy, taki karciany odpowiednik Escape Roomów. Rozwiązujecie razem zagadki aby wygrać grę. Gra się na czas, ale można to na początku olać i bawić się własnym tempem.
@dzem_z_rzodkiewki jeśli chodzi o grę na start to gorąco polecam 'wyprawę do Eldorado' jest mega prosta, regrywalna i tania. Jeśli się wkrecicie to gra posiada fajny dodatek (kolejne zapowiedziane)
Propozycja druga. Gra polskich autorów, doceniona na świecie. Gra 'łąka'. Przystepna cenowo z genialnymi ilustracjamizwierzaków, różowa będzie zachwycona ;)
Propozycja trzecia. Gry dedukcyjne, tu mógłbym polecić 'niepożądanych gości' czyli grę w stylu filmu 'na noże' lub gra 'poszukiwanie planety x' dwie gry
@Niekumaty_ można w to nawet grać solo i jest nawet spoko. Mi najlepiej gra się w składzie 4 osobowym, bo przy większej liczbie osób można wystrzelać się z kart i ostatnie osoby dobierają nowe ze stosu ;)
Z racji tego że to pierwsze zakupy raczej rozważam tylko gry w języku polskim (no może że jakaś prosta obrazkowa)
Na razie znalazłem to: https://albipolska.pl/gloomhaven-szczeki-lwa/ ale niestety na kupno trzeba czekać. Są jakieś must have? Może kilka na raz kupić?
#planszowki #gryplanszowe #grybezpradu
Komentarz usunięty przez autora
Fajnie jakby była all-in-one a nie 10 osobnych pudełek oraz nie hardcoreowa. Pooglądałbym gameplay żeby wybrać ale nawet nie wiem skąd wziąć listę tytułów
Karcianka build deckowa
Jest też bardzo fajna
1) STAN 51
2) Unmached
3) Brzdęk w kosmosie
4) Arnak
5)
Propozycja druga. Gra polskich autorów, doceniona na świecie. Gra 'łąka'. Przystepna cenowo z genialnymi ilustracjamizwierzaków, różowa będzie zachwycona ;)
Propozycja trzecia. Gry dedukcyjne, tu mógłbym polecić 'niepożądanych gości' czyli grę w stylu filmu 'na noże' lub gra 'poszukiwanie planety x' dwie gry
@repix: to w ogóle pójdzie na dwie osoby? AFAIR, im więcej tym lepiej.