Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Dlaczego niby Tesla ma być taka zajebista jak silnik elektryczny istnieje już prawie 200 lat i w dzisiejszych czasach nie jest niczym skomplikowany, a tym bardziej w porównaniu do silnika spalinowego. Producenci aut i tak będą kupowali baterie od jakiegoś Panasonika czy innego giganta, a nawet jak ktoś zrobi lepszą baterię to Chińczycy szybko to skopiują. Tylko nie piszcie o "autonomicznej jeździe" bo zaraz skisnę ze śmiechu. Pamiętam jak wykopki w 2008
Na tapet weszły Opowieści Plagi 2 i Uncharted (nie znoszę gier robionych jako jedno ujęcie, 2h przeszły nie wiadomo kiedy, apage).
W ogromnym skrócie ten undervolt #nvidia 4090 to jakieś cholerne mistrzostwo. Ustawiłem wszystko dość lightowo: 2760MHz przy 950mV i +1000 na RAMie.
W grze nowszej - Plague Tale, odkręconej na ultra z DLSS Quality przez większość czasu było lekko powyżej 300W z małymi wycieczkami. Eleganckie 100 fps i w górę w miejscach bez CPU bottlenecka i okolice 70-80 przy zużyciu GPU 60% jak się zaczynało dziać. Niestety 9700k to jest za mało nawet w 4k ale co zrobić jak karta nie mieści się do budy z 5900x.
W grze starszej i znacznie mniej procesorowej - Uncharted stabilne zablokowane 120fps (vsync) bez DLSS na Ultra. Magią jest że karta rzadko przekracza 270W trzymając się w dolnych 2 setkach. Nie można było wydać jej z takimi ustawieniami i odblokować OC? Nie ogarnę.
Co do kultury pracy kolejne mistrzostwo - pudełko z otwartym testbenchem stoi metr ode mnie a nic nie słychać, w obu grach dochodzimy po 3 godzinach w sumie do jakichś 55-60C. Znowu 10C mniej w porównaniu do stocka. A to jest jeden z najniższych modeli RTXa. Wrażenia dopełnia AiO które w ciszy ogarnia wychłodzenie CPU.
Podsumowując udało się ujarzmić tą bestię, kolejny krok to jej utopienie ale o tym w następnym odcinku.
Więc też ogólnie bezwartościowe dla 4k bo nawet jak znajdziesz grę
@GotoFinal: czemu ludzie powielają te bzdury. Mam g9 neo i jakoś już z 3080 działa 240hz bez problemu. Wiem że to jest 'tylko' 90% 4k ale jest też monitor Asusa i pewnie inne 240hz 4k i wszystko działa. Kto Ci takich głupot nao[powiadał że jest jakiś problem?
No i dalej zostaja inne proble,y w kontekscie dlss3
@GotoFinal: przeca piszę że na tej samej zasadzie da się podpiąć do 20% powyżej 4k i są już monitory 4k 165hz (i chyba 240hz ale google na pstryk mi nie pokazuje). Ot magia technologii
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#Display_Stream_Compression
Używam na co dzień i nie widzę artefaktów a to co robi np. DLSS widzę nieraz i
@GotoFinal: nikt Cię nie oskarża ale ilość ludzi na reddicie którzy krzyczą na mnie bo podpiąłem ekran i mam fun a nie 'artefakty kompresji, połowy kolorów nie ma' nie jest normalna. Albo hejterzy Nvidii albo fanboje AMD, ot ludzie.
Jakby najwydajniejszą kartę robiła firma Janusz i Syn z Piździszewa Dolnego też bym brał bo to jest to co mi sprzedaje produkt a nie team nvidia
@GotoFinal: trafił Pan w sedno, Milordzie. Debugowałem to podczas 'afery driverowej' i nie chcem.jpg Sprzęt może być porównywalny w rasteryzacji już teraz i niech będzie i niech się Wujo Jensen trochę zmobilizuje.
CPU to inna sprawa, piszę to z Ryzena 5900x :) Co nie znaczy że następnym razem może Intel?
O, to samo cpu... czekam tylko na te 7900/7950x3d bo tak to chce te rdzenie z 5900x ale brakuje mi wydajnosci w grach z 5800x3d ( ͡