Aktywne Wpisy

raizo777 +335
Oho, trzeba zniszczyć Rymanowskiego... Archetyp dziennikarza, bezstronny, dający wypowiedzieć się każdemu bez wyjątku. Jak on może komukolwiek wadzić? I to zdjęcie... Ha tfu na ten onet
#dziennikarstwo
#dziennikarstwo
źródło: 2025-11-03_092925
Pobierz
wpisztutajnick +1040
Przyjaciółka ma 7 letniego syna - wymieniałem jej ostatnio gniazdko i młody przyleciał mi świecić latarką. Nawet nie wiecie z jaką satysfakcją zapytałem go czy świeci mi czy sobie
#dzieci #starypijany
#dzieci #starypijany

Miał pozwolenie na budowę oraz projekt techniczny, lecz nie zrobił na zakończenie odbioru technicznego.
Ponadto podczas budowy zaszły spore zmiany w budynku, przez co projekt nie pokrywa się ze stanem faktycznym.
Chciałbym to teraz uregulować po latach.
Ostatni wpis w dzienniku budowy jest z 1996 roku, więc z tego co czytam w internecie budynek jest traktowany jako samowola budowlana. Od ostatniego wpisu minęło ponad trzy lata stąd teoretycznie pozwolenie na budowę wygasło.
W związku z tym chciałbym skorzystać z uproszczonej procedury legalizacyjnej(ustawa z 2020) dla budynków starszych niż 20 lat, czyli zrobić ekspertyzę techniczną u kierownika budowy oraz inwentaryzacje geodezyjna u geodety.
Kierownik budowy upiera się jednak ze nie mogę skorzystać z tej uproszczonej ścieżki.
Twierdzi on że trzeba zrobić cały projekt od nowa, zapłacić opłatę legalizacyjna itd. jak w przypadku zwykłej legalizacji.
Stąd moje pytania:
1) Czy budynek faktycznie jest traktowany jako samowola budowlana?
2) Czy mogę skorzystać z uproszczonej procedury legalizacyjnej?
#budownictwo #samowolabudowlana #kierownikbudowy #budowa #poradaprawna
#pomocy #budowadomu
1) tak
2) tak
Rozumiem, że to stare pozwolenie na budowe już nie obowiązuje i robiąc ekspertyzę techniczną u kierownika budowy nie trzeba uwzględniać dawnego projektu, skoro teraz w świetle prawa budynek jest traktowany jako samowola budowlana?
Ogólnie możesz ogarnąć kogoś kto całość załatwi za ciebie, bo i tak potrzebujesz osobę uprawnioną do ekspertyzy. Jeżeli Twój obecny kierownik nie ogarnia tematu...
Tak to powinno działać jeżeli przez nieuwagę lub niewiedzę nie dałeś jakiejś istotnej informacji, jak
Ojciec zachował książkę budowy oraz projekt i pozwolenie na budowę. "Jedyne" czego nie dopilnował to odbioru po zakończeniu budowy.
Obecny kierownik budowy chciał w jakiś sposób "rozciągnąć" budowę w czasie ale aby to zrobić nie mogło być istotnych zmian w pierwotnym projekcie, a takie zmiany jak wcześniej wspomniałem miały