Wpis z mikrobloga

We can hire our team as employees in many countries, including Poland, through our international PEO.

Ktoś się spotkał z czymś takim? Jak to rozliczać? Normalnie to mam JDG i wystawiam fakturę na firmy z USA z reverse charge. A tutaj nie chcą tak, tylko chcą zatrudnić. Ale coś mi się wydaje, że ja po swojej stronie bym to musiał oskładkować?

Ktoś miał już doświadczenie z czymś takiem?

#programista15k #programista25k #programista100k #samozatrudnienie #testowanieoprogramowania #jdg #firma
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@A_Duda: jeśli firma nie ma placówki w PL to będziesz musiał sam opłacać składki a dostawał będziesz na konto wartosc brutto. Tylko nie wiem jak z waluta. Jeśli w dolcach to pewnie co miesiąc trzeba dokładnie wyliczać podatki
  • Odpowiedz
@bb89: No tak, nie ma, dlatego z tego co sprawdziłem to PEO to skrót od Professional Employer Organization. Czyli z tego co rozumiem, oni to zlecają jakiejś firemce, które pewnie już może mnie zatrudnić w PL. Albo jest tak jak ty mówisz, że dostaję to jako brutto i tyle. Tylko w tym wypadku lepiej mi wystawić FV z odwrotnym obciążeniem (VAT 0%) i wtedy odprowadzam tylko PIT. W innym przypadku
  • Odpowiedz
@A_Duda: można jako uop, księgowa musiałaby Ci wyliczać składki, wiadomo b2b najlepiej, na uop z kolei masz płatne wolne itd
  • Odpowiedz
@A_Duda: PEO to po prostu taki posrednik.
Firma nie musi się bawić w użeranie z różnymi prawami zatrudnienia w kilkudziesięciu krajach, tylko płacą tej firmie Twoje wynagrodzenie + jakiś tam procent, a oni już wszystko po swojej stronie ogarniają w każdym z krajów który obsługują
  • Odpowiedz
@59b862cef4: No właśnie, tego się obawiam. Bo w takim razie ze stawki X jaką podają w ogłoszeniu trzeba odliczyć wszystkie pierdoły przy UoP. Czyli X będzie kosztami pracodawcy. Jakbym miał to na B2B to X będzie moim netto (bo VAT 0%), czyli od tego tylko 12% PiTu bo jestem na ryczałcie.

No nic, najwyżej na darmo przejdę proces rekrutacyjny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chyba, że firma
  • Odpowiedz
@A_Duda: może w Twoim przypadku będzie inaczej, ale u mnie w PEO tylko UoP wchodziło w grę i nie chcieli mieć nic wspólnego z B2B. Ale to co mi zaproponowali na rozmowie to finalnie było brutto UoP, nie koszty pracodawcy.
  • Odpowiedz
@Futrzasty: Nie parcie, tylko w zależności od stanu tam masz różne prawo odnośnie "wypychania poza uop". Tak samo zresztą jak u nas czy w Anglii.
Dla mnie też jest to śmieszne, ale oni pewnie wolą wynajmować firmę co się wszystkim zajmie i tyle. Może uda mi się z tą firmą co mnie w Polsce może zatrudnić, aby szło to na B2B ale pewnie o dolarach zapomnij ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz