Wpis z mikrobloga

Mam środowisko z samopodpisanym SSL i debugiem zdalnym. Oczywiście JAVA w #php stormie piszczy jak tania kurtyzana bo jej się nie podoba certyfikat. Może będę dla każdego środowiska dodawał wyjątki do keystore javowego? xD No może jakbym miał jeden projekt na rok to bym się zastanowił ale i tak źle bym się z tym czuł.

Ale oto proszę państwa wtyczka do #vim do zdalnego debugowania https://github.com/vim-vdebug/vdebug
VIM i jego wtyczka nie wybrzydza o SSL z mojego lokalnego dockera tylko niezawodnie działa.
Phpstorma używałem tylko i wyłącznie dla xdebuga. Już mi nie jest potrzebny. Dokumentacja vimowej wtyczki wbudowana w edytorek piękna i nie tylko do PHP ale wielu innych języków.

#programowanie
t.....o - Mam środowisko z samopodpisanym SSL i debugiem zdalnym. Oczywiście JAVA w #...

źródło: comment_1665794677GI1JtXAzero8ylGOY8PO3E.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yhbgrobdoivbvwamsv:
Ansible może mi co najwyżej wygenerować samopodpisany SSL dla danego lokalnego środowiska a ja nadal muszę go sobie dać do wyjątków jeśli chcę się łączyć do debugera zdalnie.

No chyba, że miałbym jeden własny SSL który mam dodany do wyjątków i pakowałbym go do każdego tworzonego środowiska. Tylko to nie zadziała bo na każdy projekt jest inna domena lokalna która nie będzie się zgadzała z tym SSL.
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv:
Musiałbym to zbadać. W tym momencie pracuję przy Magento2(choć na moim screenie jest testowo laravel) i narzędzie do stawiania tego środowiska(Warden) ustawia własną domenę do developmentu lokalnego i podpisuje dla niej certyfikat. To cały korowód kontenerów, między innymi traefik, dnsmasq, tunelowanie itp. Potem na rzeczy używane przez Magento: rabbit, redis, elastic, mysql, varnish, php...

Musiałbym przerabiać skrypt do tworzenia tych rzeczy aby tam upchnąć swój certyfikat.
  • Odpowiedz