Wpis z mikrobloga

Mirki, co kupić, mam internet od #upc i ich modemo-router (będzie używany tylko jako modem).

Chcę zbudować sieć w oparciu o kable i AP na każdym piętrze w domu (stropy mają dużo żelastwa i #wifi nie daje rady).
Konfiguracja miałaby wyglądać tak, że jest jedno urządzenie (router + switch + wifi) + jeden AP podpięty na piętrze (ewentualnie urządzenie bez wifi + 2 AP).

Potrzebuję jednak by można było skonfigurować 2 osobne sieci WIFI w całym domu, które są niezależne od siebie.

Jakiej firmy kupić sprzęt by był dobry ale nie kosztował worka pieniędzy? Jakieś modele polecacie?

#siecikomputerowe #sieci #elektronika
#wifi
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@msilent: Zerknij na TP Link EAP. Np EAP225, w 5GHz AC zrobisz na tym około 450Mbit. Możesz zrobić kilka SSID i puścić je osobnymi VLANami, przy większej ilości sztuk roaming itd. Na bramkę mikrotika.
  • Odpowiedz
Jakiej firmy kupić sprzęt by był dobry ale nie kosztował worka pieniędzy? Jakieś modele polecacie?

@msilent: cokolwiek (współczesnego) co możesz uruchamiać na openwrt, i ma jakiś wspierany dobry czip wifi (a nie jakiś wynalazek).
Wtedy nie tylko że zrobisz wifi-roaming między punktami w domu (wtedy idąc przez dom - nawet nie zauważysz że się przełączył ci telefon na któryś z punktów dostępowych o silniejszym zasięgu) to też na każdym z
  • Odpowiedz
@hrumque: a masz jakiś przykład? Pytanie czy coś jest w standardzie z takimi możliwościami - nie chciałbym bawić się w konfigurację openwrt - zainstalowałem kiedyś na leciwym tplink'u i poległem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@msilent: ja akurat używam na starociach, bo mi 300Mbit do internetu w telefonie wystarcza, skoro sieć z teosy mam 28Mbit ;)

Ale jeśli nie chcesz wnikać w robienie czegoś z poziomu konsoli (no powiedzmy, choć chyba wszystko da się już z poziomu www luci konfigurować) to faktycznie szukaj gotowego mesh-a
  • Odpowiedz