Wpis z mikrobloga

Hmm... co to Intercity to ja nie wiem :)

Wybrałem się w odwiedziny do rodziny (Trójmiasto -> Grudziądz -> Trójmiasto) i teraz tak (koszty w obie strony):
- jakbym jechał autem to ~5.5 * 250km * 7,8zł = ~ 110zł
- jeśli A1 to dodatkowe 2x 14,2zł
- zwykłe pociągi, przesiadka (PKP Regio + Arriva) = 53zł
- TLK z miejscówkami, bezpośrednio (PKP IC) = 38zł

#pkp #pkpintercity #paliwo #samochody
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pociongowy: normalne spalanie dla niezbyt cieżkiego diesla.

A no fakt, Regio to nie PKP Regio ;) ale wiadomo o co chodzi... Po prostu zdziwiłem się tymi promkami IC / TLK, mało tego, jeśli bilet powrotny kupiłbym wczoraj, to w ogóle by było po taniości (14 czy 15zł wtedy, dzisiaj już 19).
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JestemKrzysio: well - no ja takiego spalania nie mam ale ja na bene jeżdżę.( ͡° ʖ̯ ͡°)

No ta promka jest spoko jeśli ktoś akurat trafi ale ogólnie nie ma czego chwalić w momencie gdy pasażer był przyzwyczajony do wcześniejszej oferty promocyjnej im wcześniej tym taniej.
  • Odpowiedz
@JestemKrzysio: Jeżeli w samochodzie liczysz tylko samo paliwo, to koszt przejazdu pociągiem powinien być ograniczony do zużytej energii elektrycznej w przeliczeniu na pasażera ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@zkmowiec: jeszcze raz - nawet jeśli policzę tylko paliwo, to i tak pociąg wychodzi sporo taniej (i to pociąg z rezerwacją miejsc), i o tym jest mój post. Po prostu nie spodziewałem się aż takiej różnicy...
  • Odpowiedz