Wpis z mikrobloga

Ocieplenie fundamentów (ławy) - co i jak?

Projekt mówi - ocieplić z zewnątrz XPS 15, wewnątrz XPS 5 (WSZYSTKIE ściany wewnętrzne)

Kierownik mówi - ocieplić zewnątrz i wewnątrz ale jedynie ściany po obrysie

Ekipa mówi - tylko z zewnątrz i starczy.

Kto ma rację? Wiem, powinienem słuchać się kierownika ale poczytałem trochę i wszędzie mówią, że wewnątrz nie ma sensu ocieplać, a już szczególnie ściany nie po obrysie.

Chce budować ciepły energoszczędny budynek ale sens jest się w to pchać?

#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Torgerd: gazobeton, mniej wiecej 30 cm nad gruntem

@darek-jg: no właśnie sporo tego wyjdzie a czytałem rózne analizy (nawet te mądrzejsze) i wskazywały na praktycznie minimalną różnicę z i bez ocieplenia wewnątrz

@ATAT-2: A może zapytaj autora projektu?

@true-true: ale o co? Przecież swoje zdanie w projekcie wyraził
  • Odpowiedz
@ATAT-2: jeżeli izolacja pod posadzką będzie powyżej ściany fundamentowej (będzie stykać się bokami z gazobetonem) to nie ma zbytnio sensu izolować od środka fundamentu a ścian po obrysie to już zupełnie nie. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na zwiększenie izolacji dachu i posadzki czy poprzez kupienie lepszych materiałów czy poprzez zwiększenie grubości
  • Odpowiedz
No i dzięki. Niby Kierownik powinien wiedzieć najlepiej ale zauważyłem, że czasem podchodzi do sprawy zbyt zachowawczo
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Ostatnio zmieniły się przepisy wykonawcze i projektanci poszaleli, zaczęli wrzucać styropian pod posadzki przemysłowe żeby odizolować się od gruntu. Tymczasem wg. mnie to jest bzdura. Grunt poniżej granicy przemarzania, ma w miarę stałą temperaturę, grunt pod budynkiem z czasem też nabierze stałej temperatury i nie będzie miał żadnego wpływu na temp. podłogi. Istotny jest cokół i fundament. Tu trzeba dobrze ocieplić dom po obwodzie do głębokości przemarzania. Jednemu projektantowi
  • Odpowiedz