Szukam pracy jako busienss analyst w Krakowie. Większość ogłoszeń to stanowiska z 2-3letnim doświadczeniem. Ja dopiero chcę wejść w branżę, jako że jestem dość świeżo po studiach. Macie tipy gdzie aplikować żeby zacząć swoją ścieżkę kariery bez doświadczenia? Nie jestem z Krakowa, ostatnie lata mieszkałem i studiowałem za granicą stąd też moje pytanie bo nie znam ani nie czuję rynku. Dzięki! #businessintelligence #korposwiat #krakow
@Kermit000: Jak studiowałeś za granica to wszędzie. Poprostu składaj na te co chcą doświadczenie. Zagraniczny dyplom to +10000 w tym kraju. Polakom imponuje jak ktoś był poza krajem bo to znaczy ze umie po angielsku i nie jest piwniczakiem ( ͡°͜ʖ͡°) Prawdopodobnie zostaniesz jakimś dynamicznym oskarkiem w oczach babek z HR a z takimi ludźmi każdy chce się zadawać.
@Kermit000: business analyst to nie business intelligence, za duzo ci nie pomoge. Z tego co kojarze to analityk biznesowy to taki koles, co zbiera wymagania od klienta i komunikuje sie np z BI devami. Musisz zapoznac sie z takimi pojeciami jak UML, BPMN, modelowanie procesow
@peoplearestrange: tak naprawdę to cholera wie co firma ma na myśli wystawiając stawnowisko busienss analyst- BA, Bi developer czy Data analyst są często traktowane jak synonimy. Z modelową definicją jaką podałeś się zgodzę, ale znam też analityków biznesowych którzy od BI devów różnią się tylko nazwą.
@Kermit000: Z powodów wyżej wymienionych przeze mnie, na początek musisz zdefiniować co tak naprawde chcesz robić bo z tymi nazwami stanowisk róznie
@Sad_poyato: a no to prawda, sa nawet firmy gdzie BI czy nawet DS ma chwalebna nazwe "data analyst" ( ͡°͜ʖ͡°). Nie wiem co OP mial na mysli takze polecialem klasyka. Wiekszosc osob do BI/BA/DA trafia nie przez wyksztalcenie, a przez zmiane stanowiska wewnatrz firmy i tak Ci tez opie @Kermit000 proponuje. Been there, done that. Panszczyzne musi odwalic kazdy (z malymi wyjatkami)
@Kermit000: Na pewno nic miłego, ja mam duże doswiadczenie w finansach, w obecnej firmie mi wygodnie, mam perspektywe awansu, dobre zarobki itp. ale bardziej ciekawy mnie właśnie praca z danymi, narzedziami BI i w tym keirunku się uczę i właśnie boli to że trzeba zejść z wynagrodzenia. Ja próbuje mimo wszystko dość wysoką stawkę mówić, może się uda. Dzisiaj zacząłem składać CV i już pierwszy telefon dostałem od HR mimo
Macie tipy gdzie aplikować żeby zacząć swoją ścieżkę kariery bez doświadczenia?
Staż BA lub podobny w korpo consultingowych - najłatwiej będzie się wbić i docenią zagraniczny dyplom. Nie szukaj tylko w krakowie, pewnie jest sporo full zdalnych ofert z warszawy
#businessintelligence #korposwiat #krakow
@Kermit000:
Z powodów wyżej wymienionych przeze mnie, na początek musisz zdefiniować co tak naprawde chcesz robić bo z tymi nazwami stanowisk róznie
Bo Sociology w Bukareszcie chyba już nie robi takiego wrażenia jak 15 lat temu, trochę mało szczegółów podałeś
Staż BA lub podobny w korpo consultingowych - najłatwiej będzie się wbić i docenią zagraniczny dyplom. Nie szukaj tylko w krakowie, pewnie jest sporo full zdalnych ofert z warszawy