Wpis z mikrobloga

Ile wy zużywacie prądu rocznie? U mnie wychodzi 4k kWh Plus 7.5k kwh pompa ciepła. Pytałem znajomych i faktycznie dużo osób kręci się koło 2k kwh rocznie. Mam jakieś podejrzenia że gdzieś mi prąd ucieka, może lodówka albo coś na czuwaniu, na klimatyzację mam podlicznik to wiem ile, ale no k---a na 3 osoby to dużo coś #pompaciepla #prad #ogrzewanie #energia #energetyka
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ok 900 kWh/rok max 75 kWh/miesiąc rochunki baaardzo małe. Nawet do 80zl/mc nie dochodzą

4 osoby (dzieciaki 4 I 2 lata). Mieszkamy w bluku ogrzewanie centralne ciepła woda na junkers Pralka co chwile jest włączona. Mało używamy urządzeń elektrycznych. Ciągle tel. albo laptop (do oglądania filmów przeważnie) wszystkie żarówki led. Lodówka pralka i piekarnik A++ Brak TV, suszarki na pranie, zmywarki konsol klimy itp. W planach mam zakup projektora do oglądania filmów.
  • Odpowiedz
Ile wy zużywacie prądu rocznie?

@Harvey_Specter: rodzina 2+2, dom 128m uzytkowej. Wychodziło mi zawsze 4800-5400 na rok. Kuchnia indukcyjna, latem boiler elektryczny (ale grzanym tylko g 5-8 i 16-21), zimą CWU z ekogroszku przy okazji ogrzewania. Sprzęty poza telewizorem raczej nowoczesne np lodówka 3 letnia A++, wszędzie LED halogenki.
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter normalna rodzina w niedużym starym domku 3500 ale z tego trochę dogrzewam łazienkę prądem. I nie słuchaj tych co w króliczokach mieszkają i ci mówią, że dla nich 2000 to i tak za dużo.
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: Ja w tym roku do teraz zużyłem 6,5MWh, z czego pompa ciepła gruntowa zużyła z tego 2,9MWh. Rodzina 5 osób.

Do tego fotowoltaika w tym roku wyprodukowała 6,9MWh. 2,1MWh autokonsumpcji, a reszta oddana do sieci.

Moim zdaniem ciężko porównać 1:1 każde z gospodarstw. Jeden z synów dużo przed kompem sieci, a drugi uwielbia sport i 3/4 czasu spędza przed kompem. Córka kocha malować. Ale mam też własną studnię i oczyszczalnię przydomową więc dochodzą mi dwie pompy. Do tego ja mam dwa komputery (hobby) i lubię też się bawić w drewnie. Do tego doliczamy zdalną pracę, kuchenka na indukcję i nie wiem jak się zmieścić w
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: nie uważacie, że wasze hobby czy podświetlenie ogrodu czy oczko wodne nie powinno być sponsorowane przez gospodarkę? Piekarnia może zbankrutować z powodu cen prądu a właściciel i pracownicy stracić źródło utrzymania, ale wam się należy tani prąd do podlewania ogródka?

Nie mieścicie się w limicie i nigdy nie mieliście się mieścić, limit nie jest po to żeby wszyscy się w niego zmiescili. Limit jest tylko na podstawowe potrzeby gospodarstwa
  • Odpowiedz
  • 1
@asiajasiabasia przy 11k kWh zużycia limit jest dla mnie mało istotny. Ale w związku z tym zaczęły się dyskusje ile kto zużywa i zauważyłem że mam duze zużycie. Nie martw się nie będę protestował że za mały limit ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: ogród nie zużywa wogole energii.
Dom zawsze zużywa więcej bo jest większy i nie ma części kosztów schowane jako koszty wspólne

Wszytko zależy od potrzeb i podejścia.

W wielu przypadkach można zredukować zużycie, ale wiele zużycia jest niestety nie
  • Odpowiedz
nie uważacie, że wasze hobby czy podświetlenie ogrodu czy oczko wodne nie powinno być sponsorowane przez gospodarkę?

@asiajasiabasia: to pewnie mu rachunku nie robi, bo ile LED weźmie. U mnie podobne jak widać zużycie, a ciemność na ogrodzie. Mam 3 klimatyzatory, ale one działaja w zasadzie przez 2 miesiące wieczorami i nocą i nie robią mi więcej niż 10% rachunku - ale powiedzmy, że to jedyna moja "rozpusta". Nawet trawnik
  • Odpowiedz
nie uważacie, że wasze hobby (...) nie powinno być sponsorowane przez gospodarkę?

@asiajasiabasia: Albo idziemy w gospodarkę wolnorynkową albo socjalistyczną. Dlaczego w takim razie część osób dostaje sponsoring na swoje hobby od państwa a część nie?

Inne sprawa, że te realne ceny energii też są z D. W tym tworze robotniczo-socjalistycznym (jak to stwierdził premier) to w ogóle teraz nie idzie dojść do ładu co ile kosztuje.
  • Odpowiedz
@magicznyfred: Ale musisz mieć coś innego, że ci tyle idzie. Ja np. mam porównanie z poprzednim domem, gdzie CWU i gotowanie było na gaz a ogrzewanie na ekogroszek. Prądu szło 150 kWh miesięcznie.

Teraz mam dom gdzie wszystko jest na prąd (doszła indukcja i suszarka automatyczna) i sam prąd bytowy to 200-220 kWh. Z wentylacją mechaniczną domu, grzaniem CWU oraz klimą w lecie idzie 300 kWh.

W zimowe miesiące dochodzi
  • Odpowiedz
Prądu szło 150 kWh miesięcznie.

@asiajasiabasia: Ale przez pracę zdalną nie idzie zejść do takiego poziomu. U mnie dwie osoby na pracy zdalnej - 2x komputer, gotujesz więcej w domu. I nie wszyscy mają dostępny gaz. Dochodzi jeszcze kibelek, bo u mnie pompa przy oczyszczalni przydomowej. I pompa w studni (bo wodociągu brak).

Jak ktoś mi pisze że idzie mu 500 kWh miesięcznie to tak, dziwię się na
  • Odpowiedz
@asiajasiabasia: Jeszcze może na swoje usprawiedliwienie dodam, że na prawdę staram się pobierać możliwie najmniej energii - wybrałem gruntową pompę ciepła, wszędzie LEDy, przy wymianie komputerów ostatnio zwracałem uwagę na ich niskie zużycie energii (nawet widzę to na liczniku, że ograniczyłem zużycie), w domu w sezonie grzewczym utrzymuję temperaturę 20C (mac 21C). I inne działania też podejmuję.
  • Odpowiedz
musisz mieć coś innego

@asiajasiabasia: > Ale musisz mieć coś innego, że ci tyle idzie.

@asiajasiabasia: córkę która zużywa mnóstwo wody przy każdym myciu i syna co gra na kompie. Córkę już gonię by się pospieszyła, a synowi też ograniczam kompa, ale to będzie widoczne w przyszłym rachunku dopiero. Z żoną oboje pracujemy z domu, laptop + monitor ok 40W 2x stanowiska X8 godzin
  • Odpowiedz