Wpis z mikrobloga

Przez tą mgłę to bardzo słabo przebija się do nas informacja że Ukraińcy okrążając Lymań od północy przemielili duże siły orków. Ruskie rzuciły obwody na Bachmut i Lyman ale przy tym drugim widać pewne oznaki paniki.
#ukraina
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psychoultras: Wagnerowców przenieśli bardziej na północ do zatrzymania ataku na Lisiczańsk, odbili Berestowe, atak faktycznie się zatrzymał. Do okrążenia Łymania jeszcze długa droga, w tym tempie prawdopodobnie się to nie uda i onuce się wycofają, ale bronić się będą do ostatniej chwili.
  • Odpowiedz
@mleko3-2procent: Nie, a przynajmniej nic na ten temat nie wiem, ostatnie info to, że wagnerowcy rekrutowali w więzieniach. Po prostu przenieśli jednostki wagnera, te co atakowały na Bachmut trochę na północ do powstrzymania ataku ZSU na Lisiczańsk. Ataki na bachmut od wczoraj nie występują.
  • Odpowiedz
@mleko3-2procent: ale mam niepotwierdzone info, że Karpiwka w rękach SZU, podobnie jak Nowosiliwka i Szandrychołowo, choć w przypadku tej ostatniej to wierzyć mi się nie chce za bardzo bo to po drugiej stronie rzeki, no chyba, że tak im dobrze poszło z Krowiego/Korowiego Jaru (nie wiem jak to tłumaczyć) i wjechali z rozpędu a tam nic... ruskie pouciekały. To byłaby bardzo dobra wiadomość.
  • Odpowiedz
@mleko3-2procent: To pytanie bardziej do wojskowych analityków. Moim skromnym zdaniem, jeżeli jesień będzie mocno deszczowa to faktycznie poważniejsze ofensywy się zatrzymają, wszystko zależy jednak od pogody. Natomiast zima może być ciekawa, w szczególności jeżeli będą większe przymrozki. Chyba nie ma wątpliwości, że ZSU będą znacznie lepiej do zimy przygotowane (jeżeli chodzi o wyposażenie) i mogą chcieć to wykorzystać, przeprowadzając większą ofensywę na kacapów w drelichach, zmarznięty kacap będzie miał jeszcze
  • Odpowiedz