#spoleczenstwo „Zawsze, gdy w gospodarce coś ma skapnąć do pracowników i gorzej sytuowanych Polaków, w mediach rusza chór oburzenia. Możemy wówczas usłyszeć całą litanię stereotypów i legend, które finalnie mają usprawiedliwić fakt, że biedni mają być biedni, a bogaci coraz bogatsi. Tak było, gdy ruszał program 500 plus i tak jest dzisiaj, gdy pensja minimalna ma zostać podniesiona zgodnie z wskaźnikami inflacji. Gdy jednak rząd szerokim gestem ręką rozdawał pieniądze właścicielom firm pod postacią pandemicznych tarcz, nie był to już socjal, ale niezbędna i konieczna pomoc państwa. – pisze Jan Śpiewak w trzecim felietonie dla portalu i.pl https://i.pl/socjal-rozleniwia-tak-ale-tylko-bogatych-nienawisc-wobec-biednych-to-forma-nienawisci-wobec-pomocy-panstwa/ar/c1-16893305
@Poludnik20: Więcej nawet, wtedy to się nagle okazało że ta pomoc jest za mała i biedni przedsiębiorcy i tak mają źle a rząd za mało się stara żeby im pomóc. To oczywiście dobrze pokazuje kto rządzi opinią publiczną.
@Poludnik20: Ale lewackie fikołki xD te tarcze były mniejsze niż 500+.
1. Zwolnienie z ZUS za 3 miesiące - super pomoc xD 2. Wypłaty dla pracowników - to bardziej pomaga pracownikom niż złemu właścicielowi 3. Świadczenie postojowe od którego należy zapłacić podatek xDDDDDDD już widzę kwik jakby opodatkowali 500+
Najbardziej mnie bawi że w głowach Polaków nie mieści się to że jedyną sensowną opcja walki z inflacja jest wzrost stóp
@Poludnik20: Bogaci i tak będą bogaci. Po prostu zaniknie klasa średnia, co jest niekorzystne. Będzie, że albo się rodzisz w bogatej rodzinie, albo jesteś skazany na biedę, nieważne co zrobisz.
Bogaci i tak będą bogaci. Po prostu zaniknie klasa średnia, co jest niekorzystne. Będzie, że albo się rodzisz w bogatej rodzinie, albo jesteś skazany na biedę, nieważne co zrobisz.
@KrolEdyp, bo widzę, że śledziesz moje wpisy, i plusami przy nieprzychylnych mi wypowiedziach dajesz do zrozumiania, że mam twoj nieświeży dresiarski oddech na szyi. No ok, nie mam możliwości zablokowania ci tego. Ale ta klasa średnia to niby o tobie? :P
@Poludnik20: Tak i ci co mówią, że się biednym pogorszy, mają rację. Kto jest bogatszy po wprowadeniu 500+? Po sześciu latach? No? Biedni z 500+ w czarnej dupie, a bogaci sobie dorobili trzeciego bombelka i wydają te kasę na naukę dziecka w prywatnej szkole. Biedny nadal nie ma na komorne...
Zwykła kawa rozpuszczalna Jacobs 200g kosztuje już 42 zł. Nie tak dawno taka kawa kosztowała max 20 zl. Przecież to się w głowie nie mieści. Za niewiele więcej można kupić dobrej jakości kawę do ekspresu. Jak żyć w tym kraju z dykty i kartonu? #inflacja #pieniadze #ceny
#przedsiebiorczosc #500plus #janspiewak
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Zwolnienie z ZUS za 3 miesiące - super pomoc xD
2. Wypłaty dla pracowników - to bardziej pomaga pracownikom niż złemu właścicielowi
3. Świadczenie postojowe od którego należy zapłacić podatek xDDDDDDD już widzę kwik jakby opodatkowali 500+
Najbardziej mnie bawi że w głowach Polaków nie mieści się to że jedyną sensowną opcja walki z inflacja jest wzrost stóp
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez moderatora
@KrolEdyp, bo widzę, że śledziesz moje wpisy, i plusami przy nieprzychylnych mi wypowiedziach dajesz do zrozumiania, że mam twoj nieświeży dresiarski oddech na szyi. No ok, nie mam możliwości zablokowania ci tego. Ale ta klasa średnia to niby o tobie? :P