Wpis z mikrobloga

Upiekłam wczoraj wieczorem ciastka na bazie mąki orkiszowej typ 1850, orzechów, masła i erytrytolu :)

Myśle, że jak zmiękną w słoiku to będą klawe - o ile będzie taka możliwość żeby tyle tam przeleżały xD

#cassiopeipiecze - do czarnolistowania/obserwowania

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #jedzenie #cukiernictwo #insulinoopornosc #cukrzyca #dieta
cassiopei - Upiekłam wczoraj wieczorem ciastka na bazie mąki orkiszowej typ 1850, orz...

źródło: comment_166368808905Y3vutiG7MXheDptsB2dl.jpg

Pobierz
  • 14
@Emulsja:
100 g masła
180 g mąki orkiszowej typ 2000 (może być jakakolwiek inna jak nie masz specjalnych wymagań dietetycznych)
30-50 g zmielonych orzechów
100 g słodzidła (erytrytol/ksylitol/cukier)
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada/orzechy/wiórki/cokolwiek chcesz to posypania

Masło i słodzidło miksujesz, dodajesz jajko i znów miksujesz. Na koniec suche składniki i znów łączysz. Z ciasta lepi się kuleczki, które można lekko spłaszczyć tak żeby przykleiły się do nich orzechy/czekolada/wiórki,