Wpis z mikrobloga

Maszyny, które osobiście uważam za ciekawe, a które mogą niektórym nie być znane; odc. 3/???
#hobby #ciekawostki #lotnictwo #samoloty
Do obserwowania: #whangarzeumajstra - jak komuś podobają sie moje wypociny

Aero Commander 500/690

Pomysłodawcą projektu był Ted Smith (twórca m.in. Piper'a PA-60). W zamierzeniu mial to być lekki dwusilnikowy samolot biznesowy. Nad jego powstaniem pracował zespół inżynierów Douglas Aircraft Corportaion odpowiedzialny za stworzenie bombowca A-20 Havoc. Założyli oni w tym celu własne biuro projektowe - Aero Design and Engineering Company. Pierwszy prototyp został oblatany 23 kwietnia 1948 roku, a produkcje rozpoczęto w 1951. Pierwsze egzemplarze weszły do użytku w 1952r. Sam płatowiec był produkowany do 1986r. Początkowo wyposażony w silniki tłokowe (seria do 520 do 685) z czasem doczekał się zmodernizowanej wersji z silinikami turbośmigłowymi (seria 690 do 695B). Łącznie wyprodukowano około 2901szt. - 1951 z silnikami tłokowymi i 951 z silnikami turbośmigłowymi. Oprócz stricte biznesowego przeznaczenia znajduje po dziś dzień zastosowanie jako samolot dla służb wojskowych i cywilnych, instytutów badawczych oraz do celów fotogrametrycznych.

Podstawowe dane techniczne:

Załoga: 2 + 4 pasażerów
Długość: 11.22m
Rozpiętość skrzydeł: 14.95m
Wysokość: 4.42m
Powierzchnia nośna: 23.69m2
Masa własna (pusty): 2102kg
MTOW: 3062kg
Napęd: 2x Lycoming IO-540-E1B5 290hp (216kW) // Honeywell TPE331-10 940hp (700 kW)

Vmax: 187kn / 346km/h // 354kn
Prędkość przelotowa: 176kn / 326km/h // 302kn
Prędkość przeciągnięcia: 59kn / 109km/h // 77kn
Zasięg: 1078nmi / 1996km // 1823nmi / 3376km
Pułap: 19400ft / 5913m // 31000ft

poniżej AC 695A
MajsterZeStoczni - Maszyny, które osobiście uważam za ciekawe, a które mogą niektórym...

źródło: comment_1663415719sEN2JM9b8SmzrrynjmPU7P.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ostatni_i_sprawiedliwy: ciekawą, to a pewno. Mało znaną? To jeden z najlepiej sprzedających się mały jetów obecnie.

Z ciekawostek dwie latają pod polską rejestracją. Jedna z nich jako SP-CHE, czyli Chopin Edition należąca do Polmos Siedlce. A silniki do HondaJet w części zostały zaprojektowane w Engineering Design Center w Warszawie.
  • Odpowiedz
@60scnds:
Szczerze, nie spodziewałem się tak dużego odzewu. Pomyślałem, że zacznę wrzucać sobie na mikroblog jakieś szczątkowe informacje o samolotach bo pomaga mi to przy depresji i w ten sposób będę miał jakąś zapchajdziurę, żeby wykorzystać jakoś konstruktywnie wolny czas. Jeżeli będziecie chcieli mogę się bardziej przykładać do tego typu wpisów, ale będą one rzadziej - planowałem wrzucać sobie raz dziennie zdjęcie samolotu z danymi technicznymi i tyle.
  • Odpowiedz
@MajsterZeStoczni: Bardzo fajny tag kolego. Wrzucaj, wrzucaj i dawaj więcej info, jak np. to, że nadaje sie do fotografii, fajnie sie to czyta.Przydał by sie tez jakiś słowniczek dla laików np. czym sie różni prędkość przelotowa od przeciagnięcia i dlaczego podane są 3 wartości
  • Odpowiedz