Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mircy z #siecikomputerowe w jaki sposób dobrze połączyć dwa kable sieciowe? Konkretnie to zwykle cat5e bez ekranowania.
Przeniosłem ostatnio router w inne miejsce i teraz brakuje kilka metrów. Zmienić nie mogę bo to kabel w ścianie który idzie do gniazda.
Drugi koniec wychodzi w puszce elektrycznej i myślałem żeby tam to jakoś połączyć. Problem w tym że to główna puszka z której idzie prąd na cały pokój i trochę tam ciasno.
Może ktoś z #elektryka ma jakiś pomysł?

#pytanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
UY2 Scotchlok

@K_O_R_N_I_K: ooo, wago dla kabli sieciowych, chyba to wybiorę (ʘʘ)

A ty nie masz gniazdek w obu puszkach przypadkiem

Nie, drugi koniec kabla wychodzi w puszce pod sufitem
  • Odpowiedz
to się nadaje do kabli telefonicznych a nie sieci komputerowej. Jedyne prawilne złącze to beczka¯_(ツ)_/¯

@Bad_Wolf: Otóż mylisz się ( ͡° ͜ʖ ͡°) To jest lepsze niż beczka oczywiście jeśli mówimy o 5e jak u OP-a
  • Odpowiedz
tak jest lepszy po kilku miesięcy jak zaczyna śniedzieć( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Bad_Wolf: No beczka napewno jak będzie miała wilgoć albo nie miałeś nigdy UY2 w ręku i teoretyzujesz :) Eewntualnie miałeś w ręku najtańsze chińskie badziewie którego używałeś ty lub ktoś w miejscu którym było dużo wilgoci ;)
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: A jakiegoś krona polecasz przy sieciach zewnętrznych? Używałem beczki dla łączenia kamer w puszkach IP68, ale jest to irytujące, ponieważ trzeba zarabiać kabel ziemny- a przy -10st i wiejącym wietrze jest to wręcz awykonalne :/
  • Odpowiedz
@K_O_R_N_I_K: panie, ja beczek używałem na podłych kablach sieciowych na dworzu, kable spięte beczką w butelce po nestea, i to tak sobie leżało na dachu, na papie, latami, na słońcu, sniegu. kable poparciały i się rozpadały, a beczka dalej dawała radę. złote lata trzepaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz