Wpis z mikrobloga

Hej, na początku października chciałbym pojechać pierwszy raz pochodzić po Tatrach. Byłem już w Bieszczadach, przeszedłem wszystko co się dało i bardzo spodobał mi się taki trekking w górach. Nie chcę się wspinać, wchodzić po drabinach czy łańcuchach. Zwykłe chodzenie. Chcę jechać na 3 dni. Pierwszy i trzeci dzień jakieś trasy około 15km, drugi dzień coś na odpoczynek 5-10km. Czy te dwie trasy będą w porządku jak na pierwszy raz w Tatrach (nie liczę podstawówki i wejścia nad Morskie oko XD)?
#gory #turystyka #tatry #trekking
Pobierz
źródło: comment_1662974314Vlp757NR9HAXMXmMnZNkCE.jpg
  • 11
@flookir: Tę drugą trasę bym zmodyfikował i poszedł z Kopy Kondrackiej na Giewont i zszedł czerwonym szlakiem. To trochę trudniejsza trasa, ale bez przesady, za to ominąłbyś odcinek wspólny dla obu tras tj. Kuźnice-Przełęcz pod Kopą Kondracką
na Giewont

@soul: na Giewoncie są łańcuchy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@flookir: Odcinek Hala Gąsienicowa > Kuźnice lepiej robić cały czas niebieskim szlakiem. Widoki lepsze, zejście jest łagodniejsze no i nie zje Cię niedźwiedź w Jaworzynce ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wybierając się na szlak graniczny lepiej kup ubezpieczenie turystyczne na Słowację obejmujące pokrycie kosztu akcji poszukiwawczo-ratowniczej z użyciem śmigłowca. Koszt paru zł
Tą drugą bym odpuścił i zapuścił się w Tatry wysokie. Jak połknąłeś tego bakcyla pewnie wcześniej czy później skończysz w Dolomitach na ferratach:) Wrota Chałubińskiego polecam, nie ma tam łańcuchów ani ekspozycji a już klimat inny. Właśnie tam zabieram żółtodziobów na pierwsze trekingi po Tatrach. Tylko jak spadnie śnieg to się tam nie pchaj.