Wpis z mikrobloga

@smutny_login: Nie było jednego takiego momentu, każdy rząd popełniał błędy, podejmował dziwne decyzje, ale zawsze szło to powoli do przodu. Oczywiście wiele rzeczy dało się zrobić lepiej. Na pewno pomogło zniesienie poboru oraz misje w Iraku i Afganistanie. Sprzęt natomiast był rozwijany i kupowany już od wczesnych lat 90.
  • Odpowiedz
@wjtk123: ale jak to jest że 23 lutego twierdziłem że Polska nie ma armii i jesteśmy w takiej dupie że mi to się w głowie nie mieści by w połowie wakacji twierdzić że kacapstan jesteśmy w stanie rozwalić w pojedynkę jako Polska?

Wypowiadam się jako amator w tych treściach, bo jednak wojsko nie walczyło o to by cywile wielbili swoją armię. A taka kacapia w temacie propagandy stworzyła mit armii-
  • Odpowiedz
  • 4
@smutny_login Jako naród mamy traumę 1939 roku i klęski naszej armii. Żyjemy przeświadczeniem, że nasza armia już zawsze będzie beznadziejna, słaba i do niczego. Prawda jest taka, że nie jest źle może nawet dostatecznie ale wiadomo zawsze może być lepiej.
  • Odpowiedz
ale jak to jest że 23 lutego twierdziłem że Polska nie ma armii i jesteśmy w takiej dupie że mi to się w głowie nie mieści by w połowie wakacji twierdzić że kacapstan jesteśmy w stanie rozwalić w pojedynkę jako Polska?

@smutny_login: Powiem wprost: nie znałeś się, nie interesowałeś tematem, miałeś powierzchowną wiedzę, wierzyłeś januszowym sloganom, które rozsiewają amatorzy próbujący zgrywać znawców tematu.

Ale tak po prawdzie, to nie byliśmy
  • Odpowiedz
@smutny_login: za Siemoniaka. Kraby zaczęły żyć swoim życiem po decyzji w 2014. W tym czasie prowadzono badania, czy jesteśmy w stanie stworzyć własną wieloprowadnicową wyrzutnie rakiet, stwierdzono, że nie i rozpoczęła się praca na wybraniem dla wojska odpowiedniej konstrukcji - wybrano HIMARSy. Sformowano Morską Jednostkę Rakietową do obrony wybrzeża. Zakupiono pociski JASSM do F16. Prócz tego były Caracale no i niestety porażka w postaci Gawrona.
Był to gówniany czas dla
  • Odpowiedz
ale jak to jest że 23 lutego twierdziłem że Polska nie ma armii i jesteśmy w takiej dupie że mi to się w głowie nie mieści by w połowie wakacji twierdzić że kacapstan jesteśmy w stanie rozwalić w pojedynkę jako Polska?

@smutny_login Dlatego:

Wypowiadam się jako amator w tych treściach

@smutny_login Po prostu w tym nie siedzisz, a nie jest to coś o czym się trąbi, bo polaczki wolą ciągle
  • Odpowiedz
Jakies wozy opancerzone chca wagonami od nas? Przecięz wysyłamy tylko stare poradzieckie bwp - 1. Mało kto ma wozy piechoty tak stare jak my.

@szurszur: Niemcy mają Mardery starsze wiekowo cały czas
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak:My mamy tylko takie, a Niemcy majajeszcze nowe wozy BWP 1 tez ma kilka paśńtw, ale tęz maja nowsze wersje. My nie.
Dodatkowo Mardery jakie maja Niemcy sa zkońcówki lat 80. Czyli z okresu gdy juz nie produkowano bwp 1. Czyli sa młodsze niz nasze. To nie jest ten sam model, który produkowano na poczatku.
  • Odpowiedz
my produkowaliśmy BWP-1 do 1988 roku

@Kaczypawlak: Ale jak napsiałeś bez wiekszych zmian - i to chyba z Czechosłowacji szły, bo niby nam na pewnym etapie miano dac licenjcjel, ale postanowiiono wócić do koncepcji z Czechosłowacja. Marder z lat 80 urósł o ileś tam dodatkowych ton.
  • Odpowiedz
Kupowaliśmy, BWP-1 nie były u nas produkowane afaik

@Dodwizo: faktycznie( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale jak napsiałeś bez wiekszych zmian - i to chyba z Czechosłowacji szły, bo niby nam na pewnym etapie miano dac licenjcjel, ale postanowiiono wócić do koncepcji z Czechosłowacja. Marder z lat 80 urósł o ileś tam dodatkowych ton.

@szurszur: BWP nie mógł, bo by nie pływał( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
W tym czasie prowadzono badania, czy jesteśmy w stanie stworzyć własną wieloprowadnicową wyrzutnie rakiet, stwierdzono, że nie i rozpoczęła się praca na wybraniem dla wojska odpowiedniej konstrukcji - wybrano HIMARSy.

@toworel: Jedyne czego do Homara potrzebowaliśmy to pociski z wyrzutniami, wszystkie inne klocki mieliśmy
  • Odpowiedz
co ale wojska pancerne i artylerie to d------ą mamy

@Renard15: 33% nowoczesnego sprzętu w wojskach pancernych to d------e? Teraz to już bliżej 100% będzie, ale dlatego, że szybko wywaliliśmy masę sprzętu na Ukrainę, za to na drugą część WPiZ lepiej zrzucić zasłonę milczenia
  • Odpowiedz
@Dodwizo: Nawet ta nienowoczesna część okazała się mieć strategiczne znaczenie dla sytuacji w regionie. Okazało się, że ,,beton" z MON miał całkowitą rację utrzymując w jako takim stanie postsowieckie czołgi. A ta modernizacja T-72 z 2019 r. to w ogóle ziarno, które trafiło się ślepej kurze.
  • Odpowiedz
@wjtk123: Z tym dię nie kłócę. Pamiętaj, że ta modyfikacja(nie modernizacja ( ͡° ͜ʖ ͡°)) to i tak ochłapy, bo przemysł chciał robić PT-91A2 czy cokolwiek lepszego od T-72M1R
  • Odpowiedz